Kosár tartalma:

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Tisztelt Érdeklődő

 

Gyártási idő garanciánk: Ha megrendelése után webáruházunk 2 évnél régebben gyártott abroncsot szállít ki, Önnek joga van erre való hivatkozással visszautasítani azok átvételét,

 

A DOT szám a gumi oldalfalán megjelenített 4 jegyű szám, amely az abroncs gyártási hetének dátumát mutatja a következő formában:

pl: DOT 0912 = 09 hét (20)12 évben. Tehát az első két szám nem az évet, hanem a gyártás hetét mutatja!

Bár abroncsaink folyamatosan cserélődnek így raktárkészletünk 95%-a idei vagy tavalyi gyártású - a megrendelésekben esetlegesen szereplő DOT számmal kapcsolatos egyedi igények ( például : "csak 1 évnél fiatalabb gumit veszek át", vagy "csak akkor kérem, ha mind a négy gumi azonos héten készült" stb) teljesítését a lentebb részletezett okok miatt sajnos nem tudjuk szavatolni, az ilyen megrendeléseknél erről a megrendelőt e-mailben, vagy telefonon értesítjük, és a megrendelést csak annak telefonos, vagy e-mailes újbóli megerősítése után teljesítjük.

Az újbóli megerősítéssel a vásárló automatikusan elfogadja a 2 éves gyártási garanciát!

Az oldal alján a legnagyobb gyártók álláspontját is elolvashatja a mostanában előtérbe kerülő DOT kérdésről.

Miért nem tudunk pontos gyártási időt megadni? Mert rengeteg gumit tartunk, több helyszínen.

Webáruházunkban több ezer db saját, és több tízezer db partnereknél lévő abroncs közül válogathat. A webáruházban található abroncsok szegedi és több budapesti raktárban oszlanak el, nem beszélve a rendeléskor a gyártótól megrendelt termékekről.

Emiatt az " XY abroncs érdekelne, de előtte szeretném megtudni a DOT számát" típusú kérdésekre sajnos nem tudunk Önnek felelősséggel válaszolni, ezért vállaljuk az Ön érdekében a gyártási idő garanciánkat.

Egyrészt azért, mert mi, akik az Ön üzenetét elolvassuk és arra válaszolunk, nem vagyunk az abroncs közelében, bár minden árut közvetlenül a gyártótól szerzünk be, központi adatbázisunkban csak a beszerzés időpontját tartjuk nyilván, nem a gyártásét. Másrészt egy-egy abroncstípusból esetenként több száz darab van raktáron, így hiába is érdeklődjük meg telefonon a raktártól, és válaszolunk Önnek 4db abroncs DOT-ját megadva, nem garantálható, hogy szállításkor egy másik raktáros pont azt a 4 abroncsot küldi el Önnek.

Egyébként ilyen feltételt, vagy előzetes tájékoztatást a gyártók sem vállalnak kiszállításaikra.

Általánosságként tudnivaló, hogy a gumigyártók termékeiket nem folyamatosan gyártják, hanem méret szerinti ütemezéssel, azaz pl 2 hétig csak 205/55R16-ost, aztán ugyanezt a mintázatot ebben a méretben talán hónapokig egyáltalán nem. Valamint a gyártók pont a szezonálisan futóval ellentétes szezonú abroncsot gyártanak, tehát télen a nyárit, és nyáron a télit.

Általánosságban viszont elmondható, hogy áruink döntő többsége egy évnél fiatalabb gyártású, valamint az, hogy a 2 évnél régebben gyártott abroncsokat a termékkártyán megnevezésükben is megjelöljük a következő módon: pl, D08 - azaz 2008-as DOT-tal rendelkező abroncs.

Áruinkat természetes fénytől, napsütéstől elzárt, temperált raktárakban tároljuk, így azok a tárolás időtartama alatt semmilyen károsodást, vagy minőségromlást sem szenvednek.

A Michelin felmérése szerint a gumiabroncsok körülbelül 10 éves korukig nyújtják az elvárt anyag-és szerkezeti tulajdonságokat. Ebbe természetesen érdemes beleszámítani az autón eltöltött 5-6-7 évet is.

A Continental véleménye:

Amikor egy fogyasztó olyan abroncsot vásárol a kereskedésekben, melynek az oldalfalán feltüntetett gyártási dátum legalább egy évnél régebbi időpontot mutat, nyugtalanság és gyanakvás lesz úrrá rajta. Európa vezető gumiabroncs gyártója, a Continental AG által lefolytatott tanulmány szerint ilyenkor két fő kérdés fogalmazódik meg a fogyasztókban. Az egyik, hogy az árut helyesen tárolták-e az eltelt időszak alatt, a másik, hogy a gyártás dátuma esetleg miért jóval korábbi, mint a vásárlás időpontja?! "Ha az abroncsokat helyesen tárolják, akkor állagromlás nem mutatható ki" kommentálja Björn Bolze, a Continental vállalat vevőszolgálati vezetője. "Az abroncsok nem romlandó termékek, mint például a joghurtok. A gyártási folyamatok során olyan adalékanyagokat kevernek a gumialapanyaghoz, amelyek nagymértékben megakadályozzák az abroncs bárminemű teljesítménycsökkenését." Az adalékanyagok garantálják, hogy az abroncs kiegyensúlyozott tulajdonságai megmaradjanak még akkor is, ha esetleg évekig tárolják. Ezek az abroncsok ugyanolyannak tekinthetők, mint az újak. Mindezek után szeretnénk minden vezetőt megnyugtatni arról, hogy ha nyári abroncsait eltárolja télire, akkor csak azért, mert pihennek egy pince vagy egy garázs mélyén, még tökéletesen használható állapotban vannak. Szakértői vélemények alapján a gyártástól számított 5 évvel később is ugyanolyan teljesítményt nyújtanak az abroncsok, mint ha most gördültek volna le a gyártószalagról. Azt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy csak akkor, ha megfelelő módon tárolják őket. "A gyártási dátum sem befolyásolja hátrányosan a gyártók garanciavállalását, ugyanis ez nem a gyártási dátumtól, hanem a megvásárlás pillanatától lép életbe" magyarázza Björn Bolze.

Az abroncs potenciális élettartama nagymértékben múlik azon, hogy milyen körülmények között és milyen célokra szeretnénk használni. "Jelenleg nincs olyan törvény vagy jogszabály, amely szabályozná az abroncsok élettartamát" mutat rá Björn Bolze, és hozzáteszi: "Mi általánosan azt szoktuk javasolni, hogy a 10 évnél idősebb abroncsokat cseréljék le az állapotuktól függetlenül." Azonban teljesen normál használat esetén az abroncsok futófelülete jóval korábban elkopik, mint az előbb említett 10 év.

A lakókocsik és az utánfutók esetében előfordulhat olyan, hogy hosszabb ideig nem használják őket. Mivel az ezekre szerelt gumiabroncsok jelentős terhelésnek vannak kitéve, hosszabb parkolás után érdemes azokat ellenőriztetni a koruktól függetlenül. Ezekre az abroncsokra a törvényalkotók általában már jobban odafigyelnek. Ilyen Németország, ahol az utánfutó abroncsokat 100 km/h (62 mph) sebességhatárig hagyják jóvá, és törvény írja elő, hogy a kopás mértékétől függetlenül 6 évente le kell őket cserélni.

Forrás: Continental

 

A Bridgestone Magyarország által kiadott állásfoglalás :

A szakszerű tárolásnak köszönhetően az általunk értékesített három évnél nem idősebb abroncsok teljes mértékben azonos állagúak az éppen a múlt héten készültekkel!

Azon aggodalom, hogy a különböző időpontban gyártott azonos specifikációjú termékek esetleg eltérnek, teljes mértékben alaptalan - az alkalmazott gyártástechnológia és minőségellenőrzési folyamatok egyenes következménye hogy minden termék 100%-ig azonos paraméterekkel bír.

A gyártás racionalizálásának következményeképp egy gyártó sem gyárt minden terméket minden méretben folyamatosan, így előfordul, hogy adott méretű és mintázatú termékből csak korábbi DOT számú áll rendelkezésre.
Ez semmilyen körülmények között sem jelenti azt, hogy az adott termék bármely paraméterében rosszabb lenne, mint a mai napon készült termékek.

Budapest, 2009 szeptember1.

Bridgestone Magyarország Kft
Váci út 140.
H-1138 Budapest

 

Köszönjük érdeklődését 

Felnikereső

Akciós téli gumik kiszállítása az ország területén bárhová futárral 4db guminál már ingyen!

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Örömmel jelentjük, hogy a 2012-es Hankook nyári nyereményjáték főnyereményét, a Ford Focus személyautót a K 12042 sorszámú számlával vásárló vevőnk nyerte meg!

Kívánjuk, hogy Önnek is hasonló szerencséje legyen velünk!