Süti beállítások

Téli gumi márkák besorolása – milyen abroncsot vásároljak?

Téli gumi márkák besorolása – milyen abroncsot vásároljak?

Elérkezett a téli gumik cseréjének ideje, és elérkezett az autótulajdonosok kérdéseinek tömkelege. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy milyen abroncsot visel az autónk – egyszerűen a sofőrök nem veszik figyelembe azt, hogy a gumi típusa kihatással van a biztonságra, a teljesítményre és a környezetre is és a gumi természetesen összhangban kell hogy legyen a járművel, illetve a felnivel is. 

Talán nagyon előreszaladtunk már cikkünkben… a téli gumi márkák besorolásáról lesz szó cikkünkben, megpróbálunk segítséget nyújtani abban is, hogy hogyan válasszunk téligumit.

Mit jelent a budget, a középkategória és a prémium márka?

A felsorolásból már egyértelmű lehet, hogy a budget, a középkategória és a prémium a gumik minőségi besorolását jelenti. De ezt nem pontosan úgy kell értelmezni, hogy akkor csak a prémium kategóriát éri meg megvásárolni. Természetesen a prémium márkás gumik lesznek a legjobban teljesítők a teszteken, de azt is figyelembe kell venni, hogy milyen kocsira vásároljuk a gumit. Fontos tudni a gépjárművünkről is mindent, és nem csak azt, hogy a gépjárművünk milyen kategóriába sorolódik, hanem azt is, hogy milyen igényei vannak. Hiába vásárolunk ugyanis egy budget kategóriás autóra prémium márkás gumit, az attól nem fog kevesebbet fogyasztani és nem lesz jobb a teljesítménye – persze valamennyivel igen, de soha nem fogja tudni a prémium kategóriás gumi teljes mértékben megmutatni, hogy mit tud, mire lenne képes egy hozzá illő autón. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy prémium márkás autóra egy alacsony kategóriás gumit vásárolunk: egyrészt lerontjuk az autó tulajdonságait, másrészt a gumi még hamarabb tönkre fog menni a nagy teljesítményű kocsin.
Nincs ekkora különbség egyébként a középkategóriában, a középkategóriás gumiabroncsok között vannak olyan minták, amelyek már megközelítik a prémium kategóriásat, sőt, néha jobb tulajdonságúak is – de ezt az árban is látjuk –, és vannak olyanok is, amelyeket már néha inkább át lehetne sorolni az alacsony kategóriások közé.

A méret a lényeg

Az is rendkívül fontos a gumiabroncs választásnál, hogy milyen méretű a felni, amire a gumit választjuk. A 13”-as, 16”-os méretre általában alacsony kategóriás gumi illik, de például a17”-es méretre is főleg alacsony kategóriásat választanak, a középkategória már akkor jellemző, ha a kocsi újabb típusú. A középkategória főleg a 14”-re és a 15”-re kerül, de persze ez a kategória szinte minden méretnél jelen van, sőt, az is mondhatnánk, hogy már a középkategóriát is lehetne további kategóriákba sorolni. A 19”-es és a nagyobb felnik abszolút a prémium márkát igénylik, de azt kell mondanunk, hogy a prémium márka megfordul majdnem minden nagyobb méretnél, főleg ha újabb, vagy nagyobb teljesítményű kocsiról van szó.

Gumimárkák kategóriába sorolása

  • Budget kategória: Maxxis, Saulin, Saetta, Royal Black, Roadstone, Kingstar, Infinity, Taurus, Sebring, Kormoran, Debica
  • Közép kategória alja: Laufenn, Sava, Barum, Apollo, GT Radial, Kumho, Matador, Nexen, Point-S, General Tire
  • Közép kategória közepe: Kleber, Firestone, Fulda, Falken, Kleber, BF Goodrich, Semperit, Toyo
  • Közép kategória felső része: Hankook, Yokohama, Uniroyal
  • Prémium kategória alja: Nokian, Vredestein
  • Prémium kategória közepe: Bridgestone, Pirelli, Dunlop, Goodyear
  • Prémium kategória teteje: Michelin, Continental

Milyen gumit vásároljak az autómra?

Reméljük, hogy segítséget tudtunk nyújtani cikkünkkel, és már látja, hogy erre a kérdésre nem egyszerű választ adni, és sok mindentől is függ, hogy milyen abroncs való Önnek. Arról még nem is esett szó, hogy nagyon sokszor attól is függ a téli gumi ajánlat, hogy általában milyen terepen használja a járművet, milyen időközönként, milyen hosszú távokra stb. Abroncsot választani nem egyszerű dolog, de érdemes komolyan venni, hiszen aztán sok minden függ tőle.