Süti beállítások

Budget kategóriás téli gumiabroncsok

Budget kategóriás téli gumiabroncsok

Amikor azt halljuk, hogy „budget kategória”, akkor mindenki rögtön az olcsóra, ezzel együtt pedig a minőségtelenre gondol. Ez sajnos így van, és a sajnost azért mondjuk, mert ez nem minden esetben igaz, illetve nem minden termékre igaz. Az autógumik esetében például a budget nem egyenlő a rosszal. Cikkünkben megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mit is jelent pontosan a budget kategória, és hogy miylen téli gumiabroncsokat ajánlunk ebből.

A budget jelentése

A budget kategória talán azért is téveszthető össze a rosszal, mert mindenhol ez alá sorakoztatják az alacsony kategóriás és az olcsó mintákat. A prémium márka a felső kategória, a medium pedig egyértelműen a közép, ez után pedig már csak a budget, vagyis az alacsony kategóriás következhet, amelyet általában nem ajánlanak. Az autógumik esetében azonban ez nem teljesen így van, hiszen nagyon sok mindent figyelembe kell venni a választás során. Olyanokra gondolunk elsősorban, mint a felni mérete, az autó típusa, az autó kora, minősége és teljesítménye, de olyanokat is figyelembe kell venni, mint az időjárási viszonyok, a vezetési stílus, illetve a leggyakoribb útszakaszok. Nézzük ezt meg néhány példán keresztül. Nem ugyanolyan autóra van szüksége annak, aki főleg csak városon belül, kisebb távokra, de napi szinten használja az autót, mint annak, akik főleg hosszabb utakra, például autópályán közlekedik. Nem ugyanolyan téligumi szükséges annak, aki hegyvidéki, havas területen autózik és annak, aki a városi locspocsban vezet; de nem ugyanolya gumi illik a 20 éves és az új autóra sem – és még sorolhatnánk az ilyen különbségeket. A budget tehát egyszerűen nem rossz, hanem egy alacsonyabb kategória, de megvannak azok az autók, amelyekre ez illik, és akiknek megéri ezt választani.

Egyébként minden nagy, főleg prémium márkás abroncsot gyártó vállalat készít budget kategóriás termékeket is – ezek pedig azért valamennyivel jobb minőségűek, mint a teljesen ismeretlen nevűek. Sokszor az is megtörténik, hogy egy minta egyszerűen csak kifutó termékké válik, és így kerül a budget kategóriába. Egyébként a budget kategóriát nyilván nem fogjuk első szerelésként megismerni, de amikor már nagyon régi egy autó, akkor már elégnek bizonyul rá ez a kategória is.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a budget kategóriás téli gumik között is rengeteg különbség van, tehát mindig figyelembe kell venni a már fentebb felsorolt tényeket, mint a vezetési stílus vagy az autó igényei. Árbeli különbségek is vannak, és a teszteken is különféle eredményekkel szerepelnek, érdemes tehát azért ezek között is keresgélni, ha autónkra ez is megfelel.

Ki gyárt a budget kategóriában?

Még mielőtt rátérnénk arra, hogy melyik gyártók polcain érdemes szétnézni a budget téligumikat illetően, érdemes még azzal a ténnyel is foglalkozni, hogy milyen méretekre keresik főleg ezeket a gumikat. A budget kategória főleg a 13”-as méretben terjedt el, hiszen ezek azok a kisautók, amelyeket főleg városi használatra vásárolnak, és amelyek kevésbé igénylik a nagyon minőséges gumit. A 16”-os méret is elterjedt, ebben az esetben azonban csak a régi típus kap alacsony kategóriás gumit, az újabbakra már kizárólag prémiumot ajánlanak – hasonló a helyzet a 18”-as mérettel is.
A budget kategóriába tartozó gyárak, akik téli gumit is gyártanak: Maxxis, Saulin, Saetta, Royal Black, Roadstone, Kingstar, Infinity, Taurus, Sebring, Kormora és a Debica. Fontos egyébként ezeket is megtekinteni, hiszen sokszor okoztak már meglepetéseket. Az Infinity, a Kingstar és a Taurus modelljeit sokszor át is lehetne csoportosítani a középkategóriába. Érdemes tehát büngészni ezeket a termékeket is, és ideje elfelejteni a sztereotípiákat.