Süti beállítások

Megbüntet a rendőr ha nincsen téli gumi az autón?

Megbüntet a rendőr ha nincsen téli gumi az autón?

A címben feltett kérdésre nagy egyszerűséggel azt a választ lehet adni, hogy nem, ám ez nem azt jelenti, hogy érdemes nyári gumival közlekedni a téli utakon, pusztán annyit jelent, hogy ha a rendőr megállít, akkor nem kell ezért büntetést fizetni.

Már évek óta azt rebesgetik, hogy Magyarországon is kötelezővé válik a téli gumi használata a hideg időben, de egyelőre ez még mindig csak szóbeszéd maradt, tehát ha a rendőr megállít, és nincs téli gumi az autón, akkor bizony ezért nem büntethet meg. Azért viszont igen, ha a használt gumink túl kopott – de ez már egy másik cikk témája lehet. Nézzük meg Európa országait, hogy hol mi a helyzet a téli gumik kötelezőségével kapcsolatban, majd térjünk rá arra, hogy miért is lenne fontos a téli gumi.

Európa legtöbb országában kötelező a téli gumi

Magyarország kivételével, a legtöbb európai országban valamilyen formában kötelező a téli gumi használata. Főleg november 1-től vagy 15-től, április-márciusig kötelező, de van olyan ország, ahol időjárási viszonyoktól függően teszik kötelezővé a használatot. Ausztria, Csehország, Szerbia, Szlovénia és Románia és a legtöbb északi országban dátumhoz kötött a kötelezőség, míg Svájc, Olaszország, Horvátország és Franciaország is akkor teszi kötelezővé, ha az útviszonyok úgy kívánják. Hogy hol mi a törvény, arról itt olvashat bővebben. Ezek közül vannak olyan helyek, ahol csak két gumira kötelezik a télit, vagy az ország bizonyos területein teszik kötelezővé a váltást, esetleg a hóláncra hivatkoznak.

Magyarországon nem kötelező a téli gumi, de vannak olyan területek, útszakaszok, ahol ha úgy kívánja az időjárás, akkor a hólánc használata kötelező. Ez azt jelenti, hogy legalább az egyik hajtott tengelyen kell hogy legyen hólánc. Hazánkban a szöges gumi használata szigorúan tilos a közutakon, de például Svédországban és Norvégiában általában ezt a fajta abroncsot használják. A legtöbb országban, ha nem is kötelező, akkor is ajánlott a téli gumi, illetve kötelező a hólánc, mint tartozék, és annak használata ott, ahol azt kötelezővé tették – ezt táblák jelzik.

Miért fontos a téli gumi?

A téli gumi nagyon fontos tartozéka a járműveknek, hiszen a téli, hideg és csapadékos időjárásban csak a megfelelő gumi képes biztonságos utazást biztosítani. A nyári gumi nem elég biztonságos, a négyévszakos még az enyhe időjárásban megfelelhet, de a zordabb időben kizárólag a téli gumi lehet megfelelő. A téli gumik olyan mintázattal rendelkeznek, amelyek tökéletesek a hóban és fagyban, emellett pedig a vizes, nedves, csapadékos, latyakos utakon is jó kapaszkodást biztosítanak. A téli gumi azonban meg kell, hogy feleljen a száraz időjárásnak is, hiszen nem mindig esik hó és eső télen. Ezért gondolják sokan, hogy akkor inkább a télit hagyják egész évben az autón, arra azonban nem gondolnak, hogy a szilika keverék miatt túl nagy felületen érintkezik a gumi a meleg aszfalttal, amitől sokkal gyorsabban elkopik, mintha csak hideg időben használnák, több lesz a kocsi fogyasztása is, így pedig még több káros anyag kerül a környezetbe. Egyáltalán nem éri meg egész évben téli gumival közlekedni, kivéve ha Oroszországban élünk…

Nem kötelező, de…

Attól, hogy nem kötelező a téli gumi Magyarországon, szerintünk igenis nagyon ajánlott, még ha nem is büntet meg a rendőr, attól mi még mondhatjuk azt, hogy szinte kötelező, hiszen életeket menthet meg. Sajnos nagyon sok közúti baleset van a világban és hazánkban is, és ha a téli gumi használatával már csak egy-két balesetet el lehet kerülni, akkor bizony már haladtunk előre. Fontos a biztonság, és ezt már egy téli gumi használatával meg lehet közelíteni.