Süti beállítások

Mikortól kötelező a téli gumi Magyarországon?

Mikortól kötelező a téli gumi Magyarországon?

Magyarországon nem kötelező a gumicsere, ugyanakkor – saját és az úton lévő mások biztonsága érdekében – ajánlott a tartós 7 fok alá eséskor már téli gumira váltani. 

Míg a környező országokban, mint például Romániában, Ausztriában vagy Szerbiában is kötelező a téli gumi használata, addig Magyarországon nem. Egyébként tárgyalásokat folytatnak már erről, hogy kötelezővé teszik, de egyelőre ez még nem következett be. Nem jelenti ez egyébként azt, hogy nem kellene téli gumival közlekedni télen, és most azt is elmondjuk, hogy miért. Olvassa el cikkünket, és ha még nem cserélte le a gumit, akkor legyen következő nap ez az egyik első dolga.

Téli gumi és nyári gumi közötti különbségek

Elsősorban fel kell ismerni, hogy mekkora különbség van a téli és a nyári gumiabroncsok között, majd látni kell, hogy milyen nagy fontossága is van a különbségeknek – ebből már érzékelhető lesz, hogy fontos a gumicsere, fontos télen téli gumival közlekedni.

A nyári és a téli gumi nem csak a mintázatban, hanem összetételben is eltér egymástól, ami azt jelenti, hogy másképp reagálnak a levegő és ezáltal az aszfalt hőmérsékletére is. A nyári gumik kellőképpen tapadnak a meleg aszfalton, ugyanakkor a hidegre már túl merevvé válnak, így elvesztik a tapadóképességet, és télen már nem elég biztonságosak. A téli gumi természetesen minden időjárási körülmények között jól teljesít, a probléma azonban az, hogy nyári használatkor sokkal gyorsabban kopik és sokkal többet is fogyaszt akkor az autó a túlzott gördülési ellenállás miatt.

Magyarországon egyébként inkább az az elterjedt, hogy egész évben téli gumit használnak az emberek, amire azt gondolják, hogy költséghatékony, hiszen nem kell évente 2 alkalommal a gumicserét fizetni, illetve nem kell 2 garnitúra gumit beszerezni. Ez azonban egy nagy tévedés, mert ha számolnának a több üzemanyaggal és a gyorsabb kopással, akkor már belátnák, hogy jobban megéri a befektetés, hogy kétféle abroncsuk legyen.

Megoldás a négyévszakos?

A négyévszakos gumiabroncs nem tökéletes megoldás, ha spórolni szeretnénk, de biztonságban is akarjuk tudni magunkat, és családunkat, hiszen ebben az esetben nem arról van szó, hogy a gumi tartalmazza a téli és a nyári gumi tulajdonságait is, és egy „szupergumit” köszönthetünk, hanem hogy képes megfelelni mindkét időjárás enyhébb változatának. Ez tehát azoknak ajánlott, akik nem sokat használják a járművet, és nem nagyon indulnak hosszabb utakra, városon belül tehát megfelelő lehet.

Mit jelent, hogy kötelező a téli gumi?

A kötelező téli gumi azt jelentené, hogy egy bizonyos határidőre minden évben gumit kellene cserélni, legalábbis a téli addigra fel kell, hogy kerüljön a járműre. Ez egyébként egy igen hasznos dolog, hiszen a téli gumi nagyon fontos és lényeges eleme a kocsinak. Télen nagyon sok baleset történik amiatt, hogy nem megfelelő az autó abroncsa, hiszen a nyári gumi vagy a négyévszakos már a zordabb útviszonyos között nem nyújt elég védelmet, a sofőr könnyen elvesztheti az uralmat a jármű felett, az könnyen kisodródik, megcsúszik stb. Ha azzal, hogy kötelezővé teszik a téli gumit, kevesebb közúti baleset történhet, akkor véleményünk szerint ennek csakis pozitív hatásai lehetnek. Talán azok, akik eddig nyári gumival autókáztak, és kipróbálják a téli gumit, rájönnek, hogy sokkal könnyebb így vezetni az autót, mivel stabilabb a kocsi, így kellemesebb lesz a vezetési élmény is.

A téli gumi jó tulajdonságai

Azért is megéri téli gumira váltani, amikor már kissé hűvösebb az időjárás, mert akkor nem csak biztonságosabb lesz az autónk és a járművünk, hanem spórolhatunk az üzemanyaggal is, illetve a környezet felé sem bocsájtunk ki annyi káros anyagot. Érdemes tudatosan választani téli gumit, mert több előnyünk származhat belőle, mint gondolnánk.