Süti beállítások

Miért lopják ennyire a téligumikat Magyarországon?

Miért lopják ennyire a téligumikat Magyarországon?

Az utóbbi időben egyre jobban elterjed hazánkban is a gumitolvajlás. Eddig csak az amerikai filmekben láttuk, hogy ha egy lepukkant környékre mentek valami menő kocsival, akkor a kerekek hűlt helye maradt akár csak néhány óra múltán is az otthagyott autónak. Úgy látszik, a gumilopás Magyarországot is elérte és a piti tolvajok már nem érik be az autórádiókkal, mint régebben.

A feketepiacon pedig ezek szerint mindig lesz vevője a téligumival felszerelt kerekeknek, hiszen ha nem lenne kereslet, akkor nem lenne lopás sem. A pénz pedig mindig is nagy motiváló tényező, főleg ha más eltulajdonított dolgáról van szó. Általánosságban ugyanis elmondható, hogy a tolvajok nem saját használatra tulajdonítják el a sokszor felnire szerelt gumikat, hanem minél gyorsabban pénzzé kívánják tenni. Általában az elkövető sem egyedül végzi el az egyébként időigényes műveletet, hanem kisebb bandákba tömörülve, legalább 2-4 fős társasággal, a hatékonyság növelése érdekében.

A tolvajok sötétben nyúlják le a kerekeket

A téligumi lopás, egy új „divathullám” Magyarországon és a 2009-es évektől tartják számon, mint külön kategóriát, a mennyiségbeli kiugrások alapján. Talán éppen Szolnokról indult e gumieltulajdonító rossz szokás, amikor is a Széchenyi lakótelepen lovasították meg az éj leple alatt az ott álló autók kerekeit. A módszer, az amerikai filmekből jól ismert. A kocsik alá téglákat vagy rönköket pakoltak és mind a négy kereket felnistől lecsavarozták. A szállításhoz valószínűleg egy utánfutót vagy nagyobb csomagterű személyautót használtak.

Az eltulajdonított kerekek autói között voltak Suzuki és Fiat márkák is de egyedüli kapcsolat közöttük az volt, hogy mindről a téligumikat lopták el. Bár a rendőrség sokszor tehetetlen, főleg ha nincs sem kamera felvétel sem szemtanú. Ilyenkor elég kicsi a valószínűsége, hogy valaha is viszont látjuk kedvenc gumijainkat. Megoldásként az ottlakók polgárőrség szolgálattal és kerékőr csavarral tudtak védekezni, megnehezítve a tolvajok dolgát.

Milyen téligumikat lopnak el manapság?

Bár a luxusautók többsége már modern riasztóval van felszerelve, óvatosnak kell lennünk, mert az alvilág az egyes riasztási módszereket már alaposan kiismerte és azok gyenge pontjaival tisztában van és ki is használja azokat. Így egy sok 10 milliós autó sem biztos, hogy a téligumi tolvajok elől biztonságban érezheti magát. Főleg azért nem, mert egy minőségi, új, prémium gumiabroncs szett sok 10.000 Forintot ér még a feketepiacon is. Így elsősorban a drágább és jobb minőségű téligumikra utaznak a „gumisok”.

A prémium márkákat kedvelő téli autógumi tolvajok előszeretettel tulajdonítják el a Goodyear, a Michelin, a Dunlop és a Bridgestone egyes kiemelten közkedvelt téligumijait, de a Pirelit vagy Continental márkák is keresett kategóriák. Ezeket használt gumiként is jó áron lehet tovább értékesíteni. Egy lépéssel a tolvajok előtt állhatunk, ha alsó vagy közép árkategóriás, de jó tulajdonságokkal rendelkező téligumit vásárolunk. Hiszen így autónk nem csak a tolvajok elől fog biztonságban lenni, de az utakon is, hiszen az ára ellenére hasonló teljesítményt kínálnak, mint prémium áras társaik. Ilyen alsóbb árkategóriás téligumikat kínál például a Hankook, a Firestone és a Uniroyal is.