Süti beállítások

Milyen a tökéletes téligumi mintázata?

Milyen a tökéletes téligumi mintázata?

 A legnagyobb különbség, amit tudunk a téli és nyárigumik között az az anyagösszetétel és a mintázat. Az anyagösszetétel annyit takar, hogy gyártás során a gumikeverékbe egy hideg időkre kifejlesztett adalékanyagot adnak, melynek köszönhetően a gumi nagyon nagy fagyban sem válik merevvé.

Ezt az anyagot természetesen a nyárigumikból kihagyják, így, ha a nyárigumit télen használjuk, akkor az a gumi hamar merevvé és keménnyé fog válni.

A másik legnagyobb eltérés a kétféle gumi között, a mintázat. Sokan bele se gondolnak, mennyire fontos az abroncs futófelületén található mintázat. Ezeknek a különleges mintázatoknak pedig fontos szerepük van a tapadásban és abban is hogy a gépjárművet megfelelően lehessen irányítani.
De hogy hányféle mintázat létezik, melyik miben tér el a másiktól és mi a legfőbb különbség köztük, azt most letisztázzuk

Az aszimmetrikus téligumi mintázatok

Ezek az abroncs minták különböző mintázattal rendelkeznek külső és belső futórészen. Hogy ez miért fontos? Azért mert a különböző részek más és más feladatot képesek ellátni haladás folyamán. Leegyszerűsítve az abroncs egyik és másik zónájának is más lesz a feladata. Az ilyen aszimmetrikus abroncsokról elmondható, hogy átlagosan a belső részük felelős a vízelvezetésért. A külső felületek így a biztonságot, a manőverezést és a stabilitást biztosítja. Tapadást tekintve legnagyobb feladatuk akkor van, ha az autó kanyarodik.

Ezek az abroncsok általában magasabb áron fekszenek, leginkább a közép, felső közép és felsőkategóriás autókra fejlesztették őket. Azért, mert az abroncs külön zónákra van osztva, szerelésük ennek megfelelően sokkal nagyobb odafigyelést igényel, ám segítségünkre lesz az, hogy a belső- külső és vállrészeket mindig külön jelölés mutatja.

Szimmetrikus abroncsok

A szimmetrikus abroncsminták szöges ellentétük az aszimmetrikus mintázatoknak. Nem nehéz kitalálni, hogy ebben az esetben az abroncs külső és belső oldala teljesen egyforma mintázattal van ellátva. Értelemszerűen ezek az abroncsok az előzőknél olcsóbbak és alacsonyabb kategóriájú autókhoz fejlesztették őket. A legtöbb autós leginkább ezeket az egyszerű szerkezetű abroncsokat választja, annak ellenére is, hogy mindenki tudja, ezek az abroncsok leginkább csak egyenletes úton viselkedik teljesen tökéletesen.

Elmondható tehát a szimmetrikus abroncsokkal kapcsolatban, hogy ezeket elsődlegesen kompakt, vagy városi autókra tervezték, hiszen ezekről a gépjárművekről elmondható, hogy egyszerre kevesebb utat tesznek meg. Szerelésük is jóval egyszerűbb. hiszen a mintázattal kapcsolatban nem kell arra figyelni külön, hogy melyik tengelyre kerülnek fel. Ennek ellenére ezeken az abroncsokon is megtalálhatóak a megfelelő jelzések.

Ha ezek után se tudjuk eldönteni, hogy autónknak melyik abroncsra lenne szüksége, érdemes lenne kikérni egy tapasztalt szakember véleményét, aki biztosan segíteni fog tudni nekik, még a felszerelésben is! Érdemes szem előtt tartani, hogy rengeteg balesetet okoz a nem megfelelően kiválasztott gumi használata, így, ha az átlaghőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken, mindenképpen cseréljük le abroncsainkat időjárásnak megfelelő, téligumira.