Süti beállítások

Az 5 legfontosabb tudnivaló téligumi vásárlás előtt

Az 5 legfontosabb tudnivaló téligumi vásárlás előtt

Téligumi vásárlás előtt állnak? Bemutatjuk az 5 legfontosabb pontot, amit mindenképp tudni kell, mielőtt kiválasszuk a megfelelő abroncsot.

1. Melyiket tartják a legjobb téligumi márkának?

Azt, hogy melyik a legjobb téligumi márka, nagyon nehéz meghatározni. Segítségünkre lehetnek a német autóklubbok, és autós szaklapok téligumi tesztjei, amik nem csak az abroncsok teljesítményét mutatják be, hanem a fékutat is mérik száraz, vizes, jeges és havas útviszonyokon. Szem előtt tartja a fogyasztás, a kopást, és a zajszintet is. Ezeknek a teszteknek köszönhetően rengeteg segítséget kaphatunk, ha a megfelelő abroncsokra vágyunk.

2. Kíméljük az abroncsokat használat közben

A téligumik idő előtti elhasználódással sok apró dologgal meg tudjuk előzni. Ilyen lehet például az abroncsok helyes belső nyomásának megtartása. Ilyen esetekben pakoljunk ki mindent a csomagtartóból, hiszen a plusz súly miatt a gumik sokkal jobban fognak kopni. Ha valóban minden felesleges dolgot kipakolunk a kocsiból, még a fogyasztása is kevesebb lesz. Érdemes ellenőrizni a futómű megfelelő beállítását, főleg, ha az autó rázkódik, ilyenkor meg kell nézetni szakemberrel felfüggesztést, illetve a lengéscsillapítót. Ezek az ellenőrzések nem csak azért elengedhetetlenek, hogy megelőzzük a téligumi idő előtti kopását, hanem a biztonságos vezetés miatt is nagyon fontos.

3. Szélesebb vagy vékonyabb legyen a téligumi?

A széles és a vékony téligumik más és más tulajdonságokkal bírnak, így erre a kérdésre egyértelmű választ nehéz adni. A széles gumikról tudni kell, hogy váratlan helyzetekbe könnyebben irányíthatók, lényegesebben rövidebb a féktáv, de hátránya az, hogy felszereléskor, ha megtartjuk a gumi külső átmérőjét, akkor az oldalfala lesz alacsonyabb. Ezért pedig nehezebb az úthibákat kikerülni.
A szélesebb gumikról elmondhatjuk még, hogy valamivel többet fogyasztanak, és jobban kopnak, hiszen nehezebbek, és kevésbé rugalmasak.

A keskeny gumik hatalmas előnye az, hogy jobb a vízelvezető képességük, ennek köszönhetően csak gyors tempónál tudnak megcsúszni. Eredetileg minden gépjárművön legalább 2-3 méretet engedélyeztetnek, így hát ezeken belül kell gondolkoznunk, ha új téligumi garnitúrát szeretnénk vásárolni. Sok szakember azon a véleményen van, ha nyárra a szélesebb abroncsot, télre pedig a vékonyabbat szereljük fel.

4. Más országokba mikortól kötelező a téligumi felszerelése?

Szlovéniába nem kötelező a téligumi használata, de a jeges és havas utakon elengedhetetlen a téligumi, így az is előfordulhat, hogy azokat az autókat, melyeken nem téligumi van, nem is engedik be az országba. Ausztriában már kötelező a téligumi, a szabály szerint november 1. és április 15. között büntetik azt az autóst, akinek a gépjárművén nyárigumi található. Csehországban az előírás szerint november 1. és április 30. között a 3,5 tonna összetömegnél nagyobb autók esetén minimum hajtott tengelyen, 6 mm profilmélységű abroncs használata kötelező, olyan utakon, ahol ezt tábla is jelzi.
Németországban nincs kimondott előírás a téligumikkal kapcsolatban, de azt azonban jó tudni, hogy ha télen nyárigumival közlekedünk, akkor akár 40 €-s büntetést is kaphatunk.

5.Spórolás-e a négyévszakos abroncs?

A négyévszakos gumik egy köztes megoldás lehet azoknak az embereknek, akik óvatosan használják a gépjárművet, és nagyon rossz idő esetén képesek nélkülözni azt. A német tesztelők azon a véleményen vannak, hogy a nagyobb motorral rendelkező autósok mindenképpen használjanak külön téli és nyárigumit, szezon szerint megfelelően.