Süti beállítások

Enyhe telünk lesz? Mi a helyzet ilyenkor a téligumikkal?

Enyhe telünk lesz? Mi a helyzet ilyenkor a téligumikkal?

Sok autós sajnos addig vár a télgumi felszerelésével, amíg leesik az első hó, vagy nagyon hideg van már. Ám mivan akkor, ha enyhe telünk lesz, kevés hóval? Ilyenkor érdemes beszereznünk a téligumit, vagy ugyanolyan biztonságosan tudunk közlekedni a nyárigumikkal is? 

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra hívja fel a figyelmünket, hogy volt már olyan enyhe telünk, mikor alig volt hó és fagy, mégis novembertől decemberig közel 50 balesetet okozott a nem megfelelő autógumi használata. Ez a szám egy megyére vonatkozik! Az erős köd, a klímaváltozás miatt kialakult nyirkos időjárás is rengeteg tömegkarambolt okoz.

Mitől lesz nyírkos és nyálkás az út?

Ebben az időjárásban nem csak vizes, de jellegzetesen nyálkás is lesz az útfelület. A lecsapódó pára és a szitáló köd azonnal összekeveredik az úton lévő porral, ez pedig fagypont körüli időjárásában csúszós réteget képez a talaj felszínén.

Jó, ha tudjuk, hogy a téligumi használatakor nem kell megvárnunk a jeges és havas utakat! Ilyen nyálkás úton is sokkal jobb tapadást biztosít, mint nyári társaik. Azonban jó, ha azt is tudjuk, hogy a téligumikat se kimondottan ilyen körülményekhez fejlesztették ki, ezért számolni kell a hosszabb féktávval, sokkal óvatosabban kell vezetni, körültekintőbben kell kormányozni és kerülni kell a hirtelen gázadást és fékezést.

Mit gondol a szakember?

Az egyik Gumiszerviz ügyvezető igazgatója azt tanácsolja, hogy ilyen esetekbe is ki kell cserélni a gumikat télire. Ennek több oka is van! Az egyik az, hogy a napi átlaghőmérséklet attól még hogy nincs hó, a 7 Celsius fok alatt marad. Ilyenkor pedig már ajánlatos felszereltetni a téligumikat. A másik ok pedig az, hogy ha Magyarországon nem is kötelező még a téligumi használata, a szomszédos országokba más szabályok élhetnek és nagyon megüthetjük a bokánkat, ha erről megfelejtkezünk!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni azt, hogy a téligumi felszerelését ne halogassuk az utolsó pillanatra és az első leesett havat se várjuk meg vele! Legyen fontosabb saját magunk, családunk és embertársaink biztonsága. A gumisok arra számítanak, hogy hiába halogassuk a téligumi felszereltetését, ha leesik az első hó, sietünk kell, hogy a szaküzletekbe ne fogyjon el hirtelen az összes téligumi és ilyenkor a felszerelés miatt a gumisoknál is heteket kell várni a szabad időpontra.

Csúszós, nedves utakon egyáltalán nem ajánlatos nyárigumival ellátott autót vezetni, hiszen a számok is azt bizonyítják, hogy ilyenkor is rengeteg, súlyos baleset történhet. A nyárigumi egyáltalán nem úgy lett kifejlesztve, hogy bírja a lehűlést és esetleg fagypont körüli hőmérsékleten is megállja a helyét. A nyárigumi nem képes olyan tapadást biztosítani az ilyen utakon, mint a téligumi, ezáltal hamar megcsúszik, kisodródik az útról. Az autó felett hamar elveszthetjük az irányíthatóságot, ezáltal súlyos balesetet okozhatunk.

Ne kockáztassunk tehát! Ha eljön a téligumik szezonja, semmiképp se várjuk meg a havazást! Amint lehet, cseréljük le az abroncsokat, vagy keressünk fel egy szakembert, aki megfelelő tudással kicseréli a gumikat az autónkon.