Süti beállítások

Ezek a legfontosabb szabályok téligumi tárolásakor

Ezek a legfontosabb szabályok téligumi tárolásakor

A tavasz beköszöntével lekerülnek a téligumik az autókról és ahhoz, hogy a következő szezonba is tökéletes állapotba legyenek, nagyon fontos, hogy ne csak a profilmélységre és a kopásra figyeljünk oda, hanem a gumik megfelelő tárolására is.

Ahhoz, hogy a következő télen is kifogástalan állapotban szolgálja a biztonságos közlekedést a havas és jeges úton, érdemes tudni azt, hol és hogyan kell tárolni őket. Szakemberek is úgy vélik, hogy a téligumi összetételébe található öregedésgátló mellett is folyamatosan öregszik az abroncs, de jó tudni azt, hogy a megfelelő tárolással sokat tehetünk az abroncs védelme érdekében. 

Mivel ezek az abroncsok évente csak pár hónapig vannak használva, így általában márciustól októberig célszerű számukra megfelelő körülményeket biztosítani. Hogy ez mit jelent pontosan?
A nedvesség és a hőmérséklet nyilvánvalóan szerepet játszik abba, hogy képes-e megőrizni a minőségét ez idő alatt. Ezek mellett természetesen sok olyan tényező van még, melyekre érdemes odafigyelni

Hol és hogyan tilos a tárolásuk?

Sok ember a pincehelységet találja megfelelőnek a nem használt abroncsok tárolására. Ezt azonban nagyon rossz ötletnek tartjuk hiszen az ott lévő nedvesség nem tesz jót az abroncs minőségének.
Ha úgy döntünk, a garázsban tudunk nekik helyet csinálni, ezekre a fontos dolgokra kötelező odafigyelnünk:

Meleg sugárzás, hőingadozás: Ahogyan a száraz hely biztosítása nagyon fontos, ugyanúgy a melegtől való védelem is. Kerülni kell a fűtőtesteket, mert a hőingadozás, a sugárzó meleg igen komoly károkat okozhat az abroncs szerkezetébe.

Kerüljük a napsugarakat: A meleg mellett a túlzott napsugárzás is nagy gondot okozhat, ennek érdekébe kerüljük az ablak közelében való elhelyezést.

Felfüggesztés, egymás tetejére pakolás: A felfüggesztést és az egymás tetejére való pakolást is azonnal felejtsük el, hiszen ennek köszönhetően hamar megtörténhet az, hogy eldeformálódik a gumi.

Óvjuk a vegyszerektől és a szerszámoktól is őket: Mivel egy garázsban számos dolgot tárolhatunk, arra is fontos ügyelni, hogy egy szerszám se sértse meg a gumi felületét és egy erős vegyszer se tegyen kárt az abroncsba. Így értelemszerűen ne a hígítók, ragasztók, festékek, oldószerek alá helyezzük el az abroncsokat.

Ha ezeket a fontos szabályokat nem tartjuk be, akkor sajnos komoly sérüléseket és elváltozásokat okozhatunk az abroncsokon, melynek köszönhetően az új szezon kezdetével kénytelenek leszünk vadiúj garnitúrát vásárolni. Ilyenkor valóban tudunk spórolni azzal, ha óvatosak vagyunk, és olyan helyen tároljuk őket, ami minden kritériumnak megfelel.

Szakemberek azt is ajánlják, hogy Válasszunk sötét, száraz, egyenletes hőmérsékletű helyet az autógumik tárolásához, melyekhez szaküzletekben kapható speciálisan kialakított állvány is.
Ha azonban erre már nem szeretnénk pluszba költeni, akkor az a legfontosabb, hogy egymás mellé, álló helyzetbe, semmiképp ne egymásra tornyozva tároljuk őket. Fontos még az is, hogy időnként ajánlatos átforgatni a kerekeket, illetve a csökkentett guminyomást is jó, ha ellenőrizzük.

Ha felnin lévő abroncsokat szeretne tárolni, azokat szabad egymás tetejére pakolni, de célszerű a sorrendeket néha felcserélni időközben, hogy ne a legalsó abroncsra nehezedjen az összes gumi súlya.