Süti beállítások

Vajon melyek azok az országok ahol kötelező használni a téligumikat?

Vajon melyek azok az országok ahol kötelező használni a téligumikat?

A magyar lakosság nagy része egyáltalán nem tudja mikor kéne lecserélni a gumikat, illetve, hogy ezzel kapcsolatba mikre kell odafigyelni. Azt érdemes tudni, hogy amikor a hőmérséklet 7 Celsius fok alá süllyed, akkor elérkezett a téligumik ideje. Hogy ez miért fontos?

A téligumik összetétele biztosítja azt, hogy ne váljon merevvé nagyon hideg időben se, megőrizze rugalmasságát. Nem csak összetétele fontos, hanem kialakítása is, hiszen a téligumikon olyan lamellákat találhatunk, mely segít a vízelvezetést (ennek köszönhetően kidobja az abroncs magából a havat, vagy a latyakot) illetve jobb tapadást biztosít havas, jeges utakon!

Sokan sajnos annak ellenére, hogy ezekkel a fontos dolgokkal tisztába vannak, nem szerelik fel a téligumikat a kocsijukra. A fokozott balesetveszély miatt a Magyar Gumiabroncs Szövetség már többször is tárgyalt a kormánnyal azzal kapcsolatban, hogy hazánkba is ajánlott legyen a téligumi használata.
Eredményt sajnos még nem sikerült elérniük, ám azt is jó tudni, hogy a környező országokra milyen szabályok érvényesek.

Magyarország szabályai

Nálunk még nem kötelező a téligumi használata. A közútkezelő az útviszonyok, és az időjárás függvényében tehet ki néhány útszakaszra „Hólánc kötelező” táblát. Ilyen úton csak olyan járművel szabad menni, aminek gumiabroncsán hólánc található.

Környező országok szabályai

Ausztria: A szomszédba már kötelező a téligumi használata! A szabály szerint november 1. és április 15. között, ha a jármű 3,5 tonna megengedett tömegnél nem nehezebb teherautóknál, kötelező, hogy minden keréken legalább 4mm profilmélységű abroncs legyen. Téligumi mellett hólánc is engedélyezett, de az csak akkor, ha az úton összefüggő jég vagy hó található, más esetben a hólánc károsítaná az utakat, és a szabály megszegői  35 €-tól 5000 €-ig terjedő büntetést kaphatnak.

Csehország: Előírás szerint november 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyon gépjárművek esetén, minimum hajtott tengelyen, 6mm profilmélységű abroncs használata kötelező, olyan útszakaszokon, ahol ezt tábla jelzi.
Csehországba a hólánc használatát is táblák jelzik az utak mentén.

Horvátország: 5 cm-nél nagyobb hótakaró, vagy jeges út miatt kötelező hóláncot tartani a kocsi csomagtartójába. Lika és Gorki Kotar környékén kötelező a hólánc használata.

Franciaország: Ebben az országban nem kötelező a hólánc használata, ám a hóláncot jó ha magunknál hordjuk, mert ahol táblák jelzik, ott bizony kötelező a használata.

Németország: Németországba hasonlóan, mint nálunk, nincs kötelező előírás arra, hogy használjunk téligumit. Jó azonban tudni, hogy aki télen nyárigumival a kocsiján közlekedik, azt hamar 40 €-s büntetést kaphat. A hólánc használatát itt is táblák szabályozzák.

Luxemburg: Ebben az országban sincs előírás, így tehát nem kötelező a téligumi használata. Azt érdemes tudni, hogy Luxemburgba tilos vegyes garnitúrát használni (például elől téligumit, hátul pedig nyárit).

Szerbia: november 1. és április 1. között, ha az időjárási viszonyok indokolják, kötelező vagy a hólánc, vagy a téligumi használata.

Románia: november 1. és március 31. között kötelező Romániában is a téligumi használata. Aki a téligumi hiánya miatt bármilyen balesetet okoz, vagy akadályozza a forgalmas, az büntetést kaphat!