Süti beállítások

Miért fontos a téli gumiabroncsok használata a tél beálltával?

Miért fontos a téli gumiabroncsok használata a tél beálltával?

Sokan viccesnek találják sok autós aggodalmát a tél beköszöntével, hiszen ilyenkor hatalmas sorok kígyóznak a gumisoknál. Van, aki csak elhúz a sorok mellett és teljesen őrültnek titulálja azokat, akik képesek egy gumicseréért sorban állni.

Ezen a videón teljesen jól nyomon követhető, hogy mit tud egy nyári gumiabroncs, ha beköszönt a tél: 

Mikor érdemes gumiabroncsot cserélni?

Általában október és november környékére tehető, amikor érdemes már megbékélni a téli abroncsok használatának szükségességével. Ilyenkor az autós körökben is élen járó téma a téli gumi. Mivel októberben még elég enyhe az idő, ezért legtöbbször csak novemberben gondol mindenki a téli gumi cserére. A gumis műhelyekben már tudják, hogy mindenkinek az utolsó pillanatban jut eszébe a gumicsere, ezért amikor leesik az első hó, máris szaladnak a műhelyekbe. Ilyenkor a fent említett sorok kivárása elkerülhetetlen. Talán kevesen tudják, de az abroncsoknál is létezik főszezon, azaz ha egy kicsit korábban kapunk észbe, akkor jóval olcsóbban is meg tudjuk vásárolni a téli gumikat. Minden szezon elején számolni lehet egy akciós időszakkal, amit érdemes is kihasználni és ekkor beszerezni az új téli abroncsokat.

A hóesés beálltakor már megszűnnek ezek a kedvezmények, hiszen anélkül is fogy az abroncs, ezért nem szükséges a kereskedőknek akciókat indítaniuk. Évről évre stagnál a téli abroncsok ára, akár újról akár régiről beszélünk, hiszen a kereskedők nem nagyon mernek emelni az árakon. Sokan tartják magukat a bűvös 7-es számhoz, azaz 7 fok alatt cserélik le az abroncsokat, de sokan vannak, akik ha száraz még az idő, akkor nem gondolkodnak a téli gumicserén.

Mi a téli gumi előnye?

A téli abroncsokat egy speciális szilika-gumi keverékből gyártják, hiszen ezek a téli nagy hidegben sem keményednek meg. Csak ennek köszönhető javarészt, hogy a tapadásuk is tökéletes. Amikor már havas és ráadásul latyakos is az idő, akkor mindenképpen érdemes megindulni a gumiműhely felé. Ilyenkor a nyári gumi semmire sem jó. A téli gumik barázdái sokkal mélyebbek és a bemetszések száma is sokkal több, mint a nyári gumikon. Ennek köszönhetik jó tapadásukat. Számtalan teszt bizonyította eddig is, többek között az is amelynek linkjét elhelyeztük a cikkben, hogy a nyári gumik féktávolsága télen többszöröse lehet egy téli abroncsénak. Nem érdemes ezt megkockáztatni.

Miért fontos, hogy évszaknak megfelelő legyen?

Természetesen ennek az ellenkezője is teljesen igaz, hiszen sokan a téli abroncsokat hagyják fent a nyári időszakra is. Ilyenkor, sokkal nagyobb zajjal közlekedik az autó és a fogyasztása is megnő. A gumik elhasználódásáról már nem is érdemes szót ejteni. A fent hagyott téli guminak köszönhetően valószínűleg a futóműbeállítás sem lesz olcsó mulatság, ilyenkor ezzel mindenképpen ajánlatos számolni. A téli gumi nyári használata az autók stabilitását is rontja.

A nyári napsütés a téli abroncsoknál a gumikban lévő adalékokat elpárologtatják és az abroncs nagyon gyorsan öregedésnek indul. A téli abroncsok a nagy melegben gyors kopásnak is indulnak, így az is elképzelhető, hogy fékezésnél előbb vagy utóbb nem is nagyon fognak reagálni. A téli gumik, ha tényleg csak télen vannak használatban, akkor akár 3-4 szezont is kibírnak, ezért ezt sem érdemes kockáztatni. Végül sokkal magasabb kiadásba verhetjük magunkat, mint ha szakszerűen lecserélnénk az abroncsokat mindig a szezonnak megfelelően.