Süti beállítások

Milyen abronccsal készüljünk, ha Angliába utazunk?

Milyen abronccsal készüljünk, ha Angliába utazunk?

2014-ben és 2015-ban Anglia lakosságát igen meleg tél fogadta, így nagyon sokan eltekintettek a téli gumik megvásárlásától.

Milyen a jó téli gumiabroncs?

3 fajtája létezik az abroncsoknak, amelyet az Egyesült Királyságban használnak. Az egyik a téli abroncs, a másik a nyári és a harmadik a 4 évszakos abroncs. A nyári abroncsok viszonylag kemény összetevőkből állnak, ami azt jelenti, hogy enyhébb hőmérsékleten lágyulnak, hogy nagyobb tapadást biztosítsanak 7 Celsius fok felett. 

A téli gumiabroncsok, itt is hópehely szimbólummal jelölendők, csak úgy, mint Magyarországon és lágyabb anyagból készülnek. Ez azt jelenti, hogy elég puha ahhoz, hogy a szükséges tapadást 7 ° C alatt tökéletesen biztosítsák. Másfajta futófelület-mintázatúak is, finom hornyokkal vagy "lamellákkal" rendelkeznek, amelyek sokkal jobban tapadnak a hóban. A 4 évszakos abroncsok természetesen attól 4 évszakosak, hogy minden évszakban megállják a helyüket.

Angliában is érdemes évszaknak megfelelő gumit választani

Azonban Angliában is sokan tartják azt, hogy nyáron nyári abroncsot, télen pedig téli abroncsot érdemes felszerelni a gépjárművekre. Angliában is sokkal drágábbak a téli abroncsok, de itt is érdemes átgondolni, hiszen nem csak egy szezonra vásároljuk meg azokat. Sokan úgy gondolják, ha rendelkeznek 4 évszakos abronccsal, akkor nincsen szükségük a téli gumira. Ez azonban téves meglátás, hiszen itt is sokkal jobb, ha megvásároljuk vagy felszereltetjük a téli abroncsokat, amellyel rengeteg balesetet lehet elkerülni.

Angliában azonban a káresemények bekövetkezésekor a biztosítók nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget annak, hogy az adott jármű télen rendelkezett-e téli gumival. Nem számítanak fel semmilyen extra költséget a biztosításnál, ha nincsen fent téli gumink. A lényeg, hogy az abroncs méret legyen megfelelő a gyártó által előírtnak. Angliában sokan egy ikszedik megoldás mellett döntenek, ez pedig a hózsák, amelyet akár nyári abroncsokra is feltesznek. Havas körülmények között ezek nagyon jó szolgálatot tesznek, de érdemes azzal számolni, ha nincsen hó, akkor az útfelületben ezek károkat okozhatnak, amely károkat azután meg kell fizetni.

Ugyanez vonatkozik a hóláncokra is, amelyet szintén igen sokan használnak. Nagy-Britanniában egyáltalán nincs törvényi követelmény a téli abroncsok használatára és semmilyen jogszabályt sem készülnek bevezetni. Más országokban azonban nagyon szigorúak a jogszabályok.

Mi a helyzet Ausztriában?

Ausztriában minden járművezetőnek kötelező a téli abroncs használata, ha tartósan 7 Celsius fok alá süllyed az átlaghőmérséklet. Az abroncsoknak legalább 4 mm profilmélységgel kell rendelkezniük. Németországban a szabálytalanságokat súlyosan büntetik, hiszen itt akár 5000 euró értékű bírságot is kiszabhatnak a szabálytalankodókra és megszüntetik azonnal a biztosításukat.

Természetesen, mint mindenhol, Angliában is léteznek nagyon rossz vezetők. Talán ez a videó szemlélteti ezt a legjobban, amit mindenkinek érdemes megnéznie és levonnia a szükséges tanulságokat: