Süti beállítások

A kínai téli gumik tényleg annyira rosszak?

A kínai téli gumik tényleg annyira rosszak?

Nagyon sokak fejében fordul meg téli gumi vásárlásakor, hogy az olcsóbb kínai gumik mellett döntenek, hiszen a havi kiadások már így is túlszárnyalták az elvártakat. A kínai abroncsok legtöbbje a márkás abroncsok utánzatai, amelyek első ránézésre nem is néznek ki rossz minőségű abroncsnak. Hasonló a bordázatuk, nagyon masszív a tartásuk és igen jó minőségű abroncsnak tűnnek. Minőségben azonban nem lehet őket egy kalap alá venni a márkás téli abroncsokkal.

Megtévesztő lehet

Sokszor egészen megtévesztően az eredeti gyártó szignójával és logójával látják el ezeket az abroncsokat, ami tényleg sokakat megtéveszt. Azok is belenyúlnak egy-egy ilyen vásárlásba, akik azt hiszik, mekkora vételt csinálnak egy márkás abronccsal. Ezeknek a vásárlóknak bizony nagyon nagy meglepetésben lesz részük. Soha ne vásároljunk nem megbízható forrástól, forgalmazótól, pláne ne külföldi oldalról.

Olyan esetről is tudnak már, hogy a megérkezett gumikról elsőre nem is derült ki, hogy hamisítványok, csak akkor kezdett el gyanakodni a vásárló, amikor sokkal gyorsabban kopott, mint márkás társa, hiszen sokkal rosszabb volt az anyagminősége. Ezek az abroncsok sok esetben durrdefektet is okoznak, amely sokszor emberéletet is követel. Sajnos ez nem csak a téli, hanem a nyári abroncsokra is igaz, hiszen ebből is szép számmal érkezik Kínából.

Adac teszt

Nem is olyan régen az Adac is tesztelt egy ilyen Kínai abroncsot, amely tesztnek a végén kiderült, hogy a 40 méteres féktáv helyett 80 méteres féktávval büszkélkedhetett a vizsgált abroncs.
Ennek a tesztnek az eredményét ezen a videón is megtekinthetjük:

Akik mindenképpen spórolni szeretnének a téli gumin, azoknak ajánljuk a használt, de minőségi abroncsok megvásárlását. Ma már nagyon jó minőségű használt abroncsokat lehet vásárolni bármelyik városban, hiszen sorra foglalkoznak használat abronccsal a gumis műhelyekben. Ha nem szeretnénk használt abroncsot vásárolni, akkor vásároljunk két új abroncsot és azt szereltessük fel hátsó keréknek, még ez is nagyobb biztonságot nyújt, mint egy silány minőségű kínai abroncs. 

A másik abroncs típus, amit érdemes elkerülni akár kínai akár márkás, az a négy évszakos abroncs. Ennek megvásárlása is teljesen szükségtelen, mert a téli időszakban nem nyújt akkora biztonságot, mint egy használt minőségi téli abroncs. A négy évszakos abroncsok nem különleges szuper gumik, ezekre nem szabad így gondolni, ezek sem tudnak mindent. Talán tavasszal vagy ősszel még hasznát vehetjük, de máskor nem. Ilyenkor a nyári gumi még túl kemény a téli pedig túl lágy az utakra. Érdemes ezt is alaposan átgondolni és a számunkra legjobb megoldás mellett dönteni, amellyel természetesen saját és családunk valamint a többi autós életét sem veszélyeztetjük.

Mikor érdemes megvenni a téli gumiabroncsot?

Téli abroncsot érdemes már ősszel vásárolni, hiszen ekkor még akciósan is kifoghatunk jó párat a márkás abroncsok közül is. Érdemes esetleg a webáruházak kínálatában is körülnézni, hiszen ott is jóval olcsóbban juthatunk abroncshoz, mint bárhol máshol. Manapság a futár cégek már megfizethető árakon hozzák házhoz a webáruházakból megvásárolt termékeket, így hatalmas szállítási költséggel sem kell számolni. Az abroncsokat ki lehet fizetni azonnal a bankkártyánk segítségével, de akik nem bíznak az online fizetésben, azok még mindig választhatják az utánvétes megoldást.