Süti beállítások

A Dunlop gumiabroncs gyártó 'Chip-In-Tire' technológiája

A Dunlop gumiabroncs gyártó 'Chip-In-Tire' technológiája

A Dunlop Tyres a-2014-es Genfi Autószalonon egy bepillantást engedett a jövő gumiabroncs technológiájába, amikor is megismertette a 'chip a gumiabroncsban' technológiáját a nagyközönséggel és a sajtó képviselőivel. Az új koncepció arra az egyre inkább keresett igényre reagál, hogy a gumiabroncs nyomásáról és egyéb jellemzőiről valós időben szolgáltasson adatokat a jármű központi komputerének és a vezetőjének, ezáltal téve a közlekedést biztonságosabbá és energiatakarékosabbá.

A 'Chip-In-Tire' technológiával egyrészt fokozni lehet a teljesítményt a kanyarokban, másrészt biztonságosabbá is tehetők a rizikós irányváltások. Növelhető a fékteljesítmény, valamint a vezetési stabilitás minden körülmények között. Mindezt egy teljesen akkumulátor mentes mikrochip egység teszi lehetővé, mely a gumiabroncs belsejébe van rögzítve.

Információ szolgáltatás valós időben

A beépített chip folyamatosan küldi a valós időben mért adatokat, információkat a jármű központi számítógépének, így az minden egyes változásra időben tud megfelelő reakciót kialakítani a jármű minél hatékonyabb és biztonságosabb vezethetősége érdekében. A mikrochip többek között a gumiabroncs belső levegő nyomásáról és hőmérsékletéről, és az abroncsok azonosító adatairól, amely lehetővé teszi a gépjármű fedélzeti számítógépének, hogy haladás közben folyamatosan finomítsa az autóra ható hosszanti és keresztirányú erők kiértékelésével a minél ideálisabb menetteljesítményeket.

Marc Engel, a Dunlop vezető mérnöke elmondta a sajtó képviselőinek, hogy „a mai fejlett autóban lévő menetdinamikát szabályzó rendszerek nagy előnyre tehetnek szert a gumiabroncsba helyezett mikrochipektől származó értékes információkból. Mindig is nyilvánvaló volt, hogy ha a gumiabroncs valós idejű állapotáról információkat sikerül gyűjteni, az majd új szintre emeli a vezetési teljesítményt és élményt az autóban.”

Ezzel a forradalmi technológiával készült abronccsal egy hatalmas lépést sikerült tenni abba az irányba, amikor is a gumiabroncsok jelen állapotáról minden fontos információ a fedélzeti számítógépbe kerül, és így maximalizálni lehet az autó biztonságos közlekedését, a vezetés, a közlekedés élvezetét.

A mikrochip előnyei a biztonság terén

A gumiabroncsból érkező információk felhasználásával még jobban lehet a féktávolságot csökkenteni, amire önmagukban az ABS rendszerek nem lennének képesek. Főként az olyan helyzetekben javítható a fékteljesítmény, amikor az autó kanyarodik, vagy más gyors irányváltási manővert végez. Szintén akkor javítható az autó stabilitása nagy mértékben, amikor irányváltást végez, ekkor az elektronikus menetstabilizáló rendszerek a plusz információknak köszönhetően eddig nem látott mértékben javíthatják az autó vezetési biztonságát.

A gumiabroncs tulajdonágai a teljes élettartama és a pillanatnyi haladás közben is változhatnak, a gumik kopásával és a hőmérséklet változásával is mások lehetnek a gumiabroncsok viselkedési jellemzői.

Forrás: www.jaxquickfit.com.au