Süti beállítások

ADAC téligumi teszt 2021

ADAC téligumi teszt 2021

Vegyes eredményekkel zárult az ADAC, az ÖAMTC és társszervezeteik 2021-es téligumi-tesztje, hiszen a 195/65R15-ös és 225/50R17-es méretű abroncsok túlnyomó része jó eredménnyel zárt, de azért vannak olyan kiugróan gyenge teljesítmények is, ami miatt érdemes odafigyelni a vásárlásnál. Az, hogy a gumiabroncs hogyan viselkedik nedves úton, hóban és jégben, csak komplex tesztek során határozható meg. A téli gumiabroncsoknak biztos tapadást kell biztosítaniuk havon, jégen és nedves körülmények között, ugyanakkor a lehető legkevesebb üzemanyagot kell fogyasztaniuk.

225/50R17 méret elterjedt az olyan középkategóriás autók körében, mint az Audi A4 vagy BMW 3. 18 téligumit teszteltek ebben a méretben. Három abroncs kapott „kiemelten ajánlott” minősítést, 13 ér el „jó” eredményt és két téli gumi „nem ajánlott” eredménnyel végzett. A Goodride Z-507 Zuper Snow és a Linglong Green-Max Winter UHP elbuktak a teszten, mindkét gumi súlyos gyengeségeket mutatott a biztonságos autózás szempontjából.

A 195/65R15 és 225/50R17 méretben vizsgált 34 garnitúra közül a Goodride és a Linglong vizsgált abroncsai buktak meg, 7 abroncs végzett nagyon ajánlott minősítéssel.

A tesztelésre Finnországban, Ivalóban kerül sor. Az ADAC tesztje segítséget nyújthat azoknak, akik éppen téli gumi vásárlás előtt állnak, de nehezen igazodnak el a széles kínálatban. Mutatjuk az eredményeket!

225/50R17 méret eredményei

A felső trió legalacsonyabb üzemanyag -fogyasztásával kombinálva. A Michelin Alpin 6 viszont hagyományosan a legkevesebb kopást mutatja, és ebben a dimenzióban még élesebb a száraz és nedves utakon nyújtott teljesítménye. A tesztelt 225/50R17 méret V sebesség osztállyal (240 km/h-ig) széles körben elterjedt gumiabroncs.


A Dunlop Wintersport 5, a Michelin Alpin 6 és a Goodyear UltraGrip Performance + „kiemelten ajánlott” minősítést kapott. Mindhárom téli gumi kiemelkedően teljesített a fő vizsgálatok során. A Dunlop rekordot állított fel a havas úton, a legjobb üzemanyag fogyasztással kombinálva. A Michelin - mint mindig – magasan verte a mezőnyt élettartamban. A Goodyear kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott annak ellenére, hogy egyetlen vizsgálati kategóriában sem lett a legjobb.

Szokás szerint a „jó” eredményt elérő abroncsok vannak többségben. A Kleber, a Michelin leányvállalata, Krisalp HP2 abroncsa épphogy elmaradt az élmezőnytől. Nedves úton mutatott gyengeségei miatt került a középmezőnybe.

Az értékelés némileg világosabb a következő négy gumiabroncs esetében. A Bridgestone Blizzak LM005 esetében a kopásállósági teszten és a havas úton nyújtott teljesítménye vezetett a pontszám vesztéshez. A Continental WinterContact TS 860 általános besorolása gyengült a száraz utakon tapasztalt gyengeségei miatt. Talán utódja, a TS870, amely már forgalomban van, és a következő ADAC teszt része lesz, jobban teljesít majd.

Vredestein Wintrac Pro rendszerint jobb minősítést kap vezetési jellemzői miatt, jól teljesített havas, nedves és száraz úton is.

A Sava Eskimo HP2 és a Fulda Kristall Control HP2 általános besorolását a száraz és nedves körülmények közötti gyengeségeik miatt csökkentették. A Goodyear szlovén leányvállalatának, a Sava -nak az Eskimo HP2 -je volt a leghangosabb gördülési zajjal rendelkező gumiabroncs az Audi A4 tesztjárművünkön.

A fennmaradó öt téli gumi esetében különböző okok vezetnek a pontszám vesztéshez. A Firestone Winterhawk 4 csúszott a száraz úton, de minden más kritériumban „jó” minősítést kapott. A Nokian Snowproof P viszont meggyőző a száraz utakon, de gyengébbnek bizonyult nedves és havas útszakaszon egyaránt. A Pirelli Winter Sottozero 3 esetében a száraz és nedves, valamint a jeges útviszonyok mellett nyújtott teljesítménye csak "kielégítő". A Toyo Observe S944 gyengeségeket mutat nedves és havas úton.

Két modell nem javasolt:

Az ADAC mérnökei azt tanácsolják, hogy a Goodride Z-507 Zuper Snow és a Linglong Green-Max Winter UHP abroncsokat ne szereljük fel az autónkra. Mindkét abroncs a „nem ajánlott” minősítést kapta a teszten. A Goodride havas úton nyújtott teljesítménye nem felelt meg a tesztelők követelményeinek. Fékezéskor ez a téli gumiabroncs teljesített a legrosszabbul, de a teljesítménye nagyon gyenge volt havas úton elinduláskor és kezelhetőség szempontjából is. A Zuper mintázatú gumival szerelt tesztautónak körülbelül 25 másodperccel több időre volt szüksége havas úton a megálláshoz, mint a mezőny többi tagjának.

A Linglong szintén Kínában készül, és hasonlóan rossz eredménnyel zárt. Nedves úton súlyos hiányosságokat mutatott, függetlenül attól, hogy kezelhetőséget, féktávot vagy aquaplanning ellenállást vizsgáltak éppen. Nedves úton majdnem 6 méterrel hosszabb volt a fékútja, mint a mezőny átlaga.

195/65R15 méret eredményei

Fontos a személyes vezetési szokás! Itt érdemes alaposabban szemügyre venni a kínálatot, mert az egyéni vezetési stílustól függően egy kielégítő, (és általában olcsóbb!) tisztjelölt gumi személyes használatra ajánlhatónak bizonyul. Annál is inkább, mivel szinte az egész tesztmező nem mutat (súlyos) gyengeségeket sem száraz, sem nedves időben, és jó minősítést kap ezekben a fő kritériumokban. Csak két gumiabroncsnak hiányzik a jó minősítés havas úton. Illetve minden tesztjelölt jó minősítést ért el a jégen és az üzemanyag -fogyasztásban.

Ha megnézzük a kopásvizsgálat eredményeit, akkor észrevehető, hogy a teljes mezőny 27.000 kilométer körüli átlagos előrejelzett élettartama nem különösebben magas. A hatótávolság 34.400 (Michelin) és 21.800 kilométer (Maxxis) között van - írja közleményében az ADAC.

Bár az új autók kerékmérete folyamatosan nő, még mindig a 195/65R15 az egyik leggyakoribb gumiabroncs méret a világon. Olyan autók gyári első szerelése, mint az Opel Astra vagy a VW Golf. 16 téligumi vett részt a teszten ebben a méretben. Négy modell kapott „jó” minősítést, tizenegy „kielégítő” és egy „elégséges” eredmény született.

Nagyon kiegyensúlyozott: Dunlop, Goodyear, Michelin, Vredestein

Négy 195/65R15 méretű téli gumiabroncs kapta az áhított ADAC minősítést "jó": a Dunlop Winter Response 2, Goodyear UltraGrip 9+, Michelin Alpin 6 és Vredestein Wintrac modellek. Jó, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak minden fő kritériumban.

A Dunlop és a Goodyear jó száraz és havas teljesítményükkel győzték meg a bírákat. A Dunlop Winter Response 2 még mindig az egyik legjobb üzemanyag fogyasztás szempontjából, az UltraGrip 9+ valamivel jobb teljesítményt nyújtott nedves és jeges úton.

A Michelin Alpin 6 ebben a méretben is magasan verte a mezőnyt az élettartamát tekintve, de száraz úton is a legjobbnak bizonyult.

Ha a gazdasági-ökológiai szempontok is különösen fontosak számunkra, akkor a Vredesteinnek igaza van: a legalacsonyabb üzemanyag fogyasztást ötvözi az alacsony kopással!


A középmezőny szereplői:

A középmezőnyből kiemelkedik a BFGoodrich G-Force Winter2 és a Continental WinterContact TS 860 , amelyek az egyik fő kritériumban elért gyengébb pontszámok miatt csak épphogy csúsztak le az élről. Mindkettő jó minősítést ér el a kopásállósági tesztben, és jól teljesít havon valamint jégen. Azonban száraz és nedves úton ellentétesen viselkedtek: míg a BFGoodrich lenyűgöző teljesítményt nyújtott száraz úton, nedves aszfalton már gyengébben teljesített az élbolynál. A Continental ezzel ellentétben nedves úton remekelt, míg száraz körülmények között gyengébbnek bizonyult.

A pontvesztés oka: túl sok kopás

A táblázatban szereplő alábbi négy gumiabroncsnak van egy közös vonása: Mindannyian viszonylag jól teljesítenek a fő vezetési kritériumok tekintetében, de a kopási teszten már nem remekeltek. A Bridgestone Blizzak LM005 meglehetősen jó teljesítményt nyújt száraz és nedves utakon, ezzel a második legjobb eredményt érte el a teszt során. Ennek ellenére valamivel nagyobb kopás mellett a hóban nyújtott teljesítménye már nem volt elegendő a „jó” értékeléshez.

A Falken Eurowinter HS01 jó eredményeket mutatott száraz, valamint havas és jeges útszakaszon, de nedves úton már nem tudott teljesíteni. A Laufenn i FIT + LW31 + száraz úton gyengén teljesített, de nedves úton történt vizsgálatokra összeszedte magát, sőt, havas és jeges úton a mezőny legjobbja lett.

A Yokohama BluEarth * Winter V906 lenyűgözően teljesített száraz utakon, valamint havon és jégen, de még mindig van mit javítani a kopásállóságon és a nedves tapadáson. A Barum Polaris 5 jó eredményeket mutat havas és jeges úton, de száraz és nedves körülmények között is csak kielégítő minősítést kapott.

A Nokian WR Snowproof esetében, amely minden más fő kritériumban jó minősítést kapott, a nedves útszakaszon nyújtott teljesítménye vezetett a pontvesztéshez. A GT Radial Winterpro2 is a nedves útszakaszon veszítettek pontokat. A Kumho Wintercraft WP51 gyenge száraz teljesítménye miatt be kell, hogy érje az utolsó hellyel.