Kosár tartalma:

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Téligumi csere, vagy beszerzés előtt áll, de nem tudja, melyik márka érdemel bizalmat? Ha szeretne mindent megtenni családja és saját biztonságáért, akkor érdemes körültekintően választani, és olyan márka mellett dönteni, amely havas, jeges és száraz úton is jól teljesít. Az ADAC minden évben teszteli a nyári-, és téligumikat, s nem történt ez másként 2014-ben sem. Idén kétféle méretben, 28 téli és 4 négyévszakos abroncsot vettek a szakemberek górcső alá a téli kínálatból. Az autonavigator.hu szerint is megdöbbentő a végeredmény, mindössze 8 típust ajánlanak az autósok számára a téli útviszonyok közötti közlekedéshez.

 

Bár az elmúlt időszakban gyakran merült fel az ADAC neve negatív visszhanggal, az azonban tény, hogy a német autóklub a hitelességre mindig is nagy figyelmet fordított, teszteredményei tehát maximálisan megbízhatóak. Idén a hagyományos 175/65 R14-es méret mellett a Golf-osztályos 195/65 R15 méret abroncsai is a teszt tárgyát képezték, tehát 14-14 abroncs teljesítményét vizsgálták.

 

Természetesen a négy évszakosak sem maradhattak ki a sorból, közülük 4 különféle típust is teszteltek, mellyel kapcsolatban már elöljáróban is elmondták, hogy ezek valóban csak szükségmegoldásnak alkalmasak, és javasoltabb az évszaknak megfelelő abroncs felszereltetése.

 

Téli gumikkal kapcsolatban a legfontosabb ismérv a nedves, havas és jeges úton történő teljesítés, de természetesen nem elhanyagolható a száraz, hideg aszfalton történő viselkedés sem. A zajszint mellett szokásos módon a kopás is lényeges jellemző, tehát eszerint is összehasonlításra kerültek az abroncsok. Nézzük, melyik az a 8 márka, amely ajánlott minősítéssel zárta a tesztet, tehát a biztonságos közlekedés érdekében segítségükkel tehet a legtöbbet!

 

Méretosztálytól függetlenül a Continental ContiWinterContact TS 850 végzett első helyen, melyről bár kiderült, hogy zajos, de kétségtelen, hogy nála jobban egyik abroncs sem teljesített a téli időszakban kritikusnak számító nedves útszakaszokon. A jó minősítést szerzett abroncsokra általában jellemző, hogy minden téren megfelelően teljesítenek, mégis szokott lenni egy-két olyan jellemvonás, amelyekben kiemelkedően szerepelnek. Így a 14 colosak között a Dunlop SP Winter Response 2 a gördülési ellenállás, a harmadik Michelin Alpin A4 a kopás, a negyedik Firestone Winterhawk 3 pedig az ár/érték arány terén szerepelt kiemelkedően.

 

Természetesen a legjobbak mellett az is szót érdemel, hogy mely abroncsokat érdemes inkább elkerülni. A 10. és 11. helyen zárt Hankook Winter i*cept RS és Toyo Snowprox S943 havas úton kifejezetten rosszul teljesített, a  Cooper WM-SA2 (Weather-Master) és a Star Performer SPTS (Winter AS)  pedig gyakorlatilag egyetlen jellemzőjüknél fogva sem ajánlottak azok számára, akiknek fontos a biztonságos közlekedés. A mellettük való döntést még meglehetősen kedvező árfekvésük miatt sem érdemes meggondolni.

 

A 195/65 R15 méret tartogatott némi meglepetést, ugyanis az új Michelin Alpin 5 az ötödik helyet foglalta el annak ellenére, hogy a zaj szempontjából kifejezetten rossz minősítést kapott, ráadásul száraz úton is gyengén muzsikált. Legnépszerűbbnek és technikailag is a legalkalmasabbnak a Continental ContiWinterContact TS 850 bizonyult, őt követte a második helyen a Bridgestone Blizzak – LM 001, majd következett a Dunlpo SP Winter Sport 4D és a Semperit Speed-Grip 2.  Velük ellenben az Infinity Winter Hero INF 049 és az Achilles Winter 101 abroncsok kifejezetten nedves aszfalton teljesítettek rosszul, használatuk tehát akár veszélyes is lehet a téli időszakban.

 

Azok számára, akik a négyévszakos változat mellett tennék le voksukat, az ADAC nagyon javasolja a körültekintő választást, ugyanis a vizsgált négy abroncs közül egyik sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, és kifejezetten rossz, vagy gyenge minősítéssel zárták a teszteket. Ha mégis ilyet szeretne választani az erősen ajánlott téli abroncs helyett, akkor a keveset, és havas útszakaszokat elkerülve autózók számára a Falken EuroAll Season AS200 javasolt.

Nézze meg a legfrissebb 2014-es ADAC téligumi teszteket.

hankook téligumi

Felnikereső

Akciós téli gumik kiszállítása az ország területén bárhová futárral 4db guminál már ingyen!

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Örömmel jelentjük, hogy a 2012-es Hankook nyári nyereményjáték főnyereményét, a Ford Focus személyautót a K 12042 sorszámú számlával vásárló vevőnk nyerte meg!

Kívánjuk, hogy Önnek is hasonló szerencséje legyen velünk!