Kosár tartalma:

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

 

Kiegészülve a tavalyi nyertes utódjával

Az autósok lassan-lassan elkezdhetnek böngészni a téligumik között, ha nem szeretnének lemaradni a legjobb teljesítményűekről. Az ADAC 2016 téligumi teszt már régen megtörtént, hiszen amíg mi a 30 fokban hűsöltünk, vagy próbáltuk túlélni a meleget, ők addig letesztelték, hogy melyik téli gumit ajánlják majd a cserére. Így megy ez minden évben, hogy a tartós 7 fok alá süllyedésnél már felkészülten indulhassunk neki a gumicserére – természetesen az új gumival a hónunk alatt.

A téligumi tesztek is napvilágot láttak, erről számolunk most be. Az ADAC idén nem csak téligumikat, hanem négyévszakosakat is tesztelt, amelyekről azonban még mindig megoszlanak a vélemények, hogy megfelelőek-e vagy sem. A tesztek során egyébként 28 téli gumit vizsgáltak és vetettek össze, illetve 7 négyévszakos került a górcső alá. Most is több méretet vizsgáltak, hogy nagyjából mindenkinek választ tudjanak adni a kérdésekre, és természetesen több árkategóriában is gondolkodtak. Nem változtat ez azonban a tényeken, hogy a versenyt persze prémium kategóriás gumik nyerték, de így legalább láthatjuk azt is, hogy a középkategóriás gumi hogyan teljesít a nagyon drága mellett. Az ADAC 2016 téligumi teszt méretei a 185/65 R15 88 T és a 225/45 R17 91/94, a négyévszakos közül pedig a 205/55 R16 91/94 V jelölésűt nézték.

185/65 R15 88 T

Mielőtt még belevetnénk magunkat részletesen, hogy milyen abroncsokat is ajánlanak ma a 185/65 R15 méretre, érdemes azért annyit megemlítenünk, hogy ez főleg a kis és kompakt autók gyári szerelt mérete, elég sokan használják, nyilván ezért is került az ADAC 2016 téligumi teszt közé.

A tesztbe a prémium márkák közül bekerült és első helyen, nagyon ajánlottként végzett a Goodyear UltraGrip 9, mögötte pedig még a mindig nagyon ajánlott kategóriában jelentkezik a Michelin Alpin A4. Érdekes egyébként, hogy a legújabb Continental termék, a Continental TS860 nem szerepel a listán, pedig elődje, a TS85 évekig a lista élén szerepelt – elvártuk volna, hogy akkor az utódot is vizsgálják, hiszen mindenki kíváncsian várta az évekig tesztgyőztes utódját. Egyébként a két első helyen végzett guminál azt emelték ki a szakemberek, hogy a két gumi minden tekintetben jó eredményt mutatott fel, tehát kiegyensúlyozott abroncsokról van szó, ami a téli gumit nézve nagyon előnyös. A Nokian, a Vredestein, az Esa-Tecar, a Hankook, a Bridgestone, a Pirelli, a Dunlop, a Nexen, az Uniroyal, a Barum és a Viking téli gumijai kerültek az ajánlott kategóriába – egyébként ilyen sorrendben is a táblázatban – amely azért mutatja, hogy a prémium mellett egyes középkategóriás gumimárkák is elég jól teljesítenek. Itt már inkább személyre szabottan érdemes nézni, hogy melyik miben emelkedik ki, és úgy választani, hogy nekünk mire van szükségünk. Némelyik jobban teljesít a havas úton, némelyik a szárazra optimalizált, de vannak többen is, amelyeken még érdemes lenne ezt-azt javítani. Egyébként ajánlják még a Pirelli Cinturato Winter és a Dunlop SP Winter Response gumikat, amelyek a nedves úton elég jó eredményt mutattak fel. Két abroncs került a nem ajánlott kategóriába, ezek a Kleber Krisalp HP2 és a Firestone Winterhawk 3, amelyek nem jól tapadnak a nedves úton, tehát nem elég biztonságosak.

225/45 R17 91/94

A 225/45 R17 91/94 főleg a sportosabb autókra ajánlott, ebben a méretben egyetlen gumi kerülhetett a nagyon ajánlottak közé, ez pedig a Dunlop Winter Sport 5, amely jó teljesítményt nyújt száraz úton, nedvesen, havason, jegesen is, megfelelő a zajszintje, rendben van a fogyasztása és a kopása is – így kerülhetett az első helyre. A többi már csak az ajánlott kategóriában végzett, az ADAC 2016 téligumi teszt szerint csak kielégítő eredménnyel. Érdekes, hogy itt nincs nem ajánlott gumi. És az is nagyon érdekes, hogy míg a Firestone Winterhawk 3 az előbbi méretnél utolsó előtti helyen végzet, itt még a dobogón, a 3. helyen van – ebből az is látszik, hogy a méret is mennyire fontos egy-egy abroncsmintánál. A második helyen egyébként a Pirelli Sottozero 3 van, de még ez is csak ajánlott kategóriával. Itt is van Goodyear, Hankook, Nokian, Uniroyal, Bridgestone, Viking, Vredestein, Yokohama, Matador és BF Goodrich – ugyancsak ugyanezzel a sorrenddel a táblázatban. Egyébként a Matador MP92 Sibir Snow és a BF Goodrich G-Force Winter 2 igaz, hogy nem csúszott a nem ajánlott kategóriába, de a rossz minősítés azért már elég meggyőző, hogy ne ezeket vásároljuk meg, hiszen ezek tényleg nem mutattak még csak megfelelő eredményt sem a nedves aszfalton. Egyébként azt is fontos megemlíteni, hogy utolsó helyen végzett a BF Goodrich ezen mintája, de a gyártó már nem is ezt forgalmazza, hanem a g-Force Winter 2-est, tehát érdemesebb lett volna inkább azt vizsgálni, de persze lehet, hogy akkor még nem volt a piacon.

205/55 R16 91/94 V – négyévszakos abroncs teszt

Ahogyan már említettük, még mindig vitatkoznak a szakemberek, hogy elég biztonságos-e a négyévszakos abroncs, vagy sem, mivel azonban sokan keresik és sokan választják ezt, így az ADAC 2016 téligumi teszt is foglalkozott vele. Kettőt ajánlanak, ezek tényleg jó pontokat értek el: Michelin CrossClimate és a Vredestein Quatrac 5-ről van szó, de azért még ezeket is csak úgy ajánlják, hogy inkább csak az enyhe időben, de a havas utakon már érdemes kerülni egy nagyobb autókázást még a Michelin gumival is. Középen végzett a Nokian Weatherproof, a Goodyear Vector 4 Seaon Gen-2 és a Pirelli Cinturato All-Season és kettő gumi itt is a nem ajánlott kategóriában végezte: Bridgestone A001 és a Hankook Kinergy 4S H740. Egyébként a tapasztalatok és a teszteredmények azt mutatják, hogy nem nagyon éri meg ezeket megvásárolni, mert nem elég biztonságosak, az autósok azonban anyagi okokra hivatkozva döntenek egyre többen a négyévszakos abroncsok mellett.

Continental TS860

Ahogyan már említettük, a Continental TS860 nem került be a tesztbe, aminek oka, hogy csak most ősszel jelent meg az eddigi tesztgyőztes utódja, de azt kell mondanunk, hogy szinte biztos, hogy ez is az élmezőnybe került volna, már ha csak azt nézzük, hogy 5 százalékkal javult a fékezési teljesítmény az elődhöz képest, és 4 százalékkal lett rövidebb a jeges úton való féktáv is – azt hisszük, hogy ezek elég érvek ahhoz, hogy mi ajánljuk a Continental TS860-at is.

Felnikereső

Akciós téli gumik kiszállítása az ország területén bárhová futárral 4db guminál már ingyen!

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Örömmel jelentjük, hogy a 2012-es Hankook nyári nyereményjáték főnyereményét, a Ford Focus személyautót a K 12042 sorszámú számlával vásárló vevőnk nyerte meg!

Kívánjuk, hogy Önnek is hasonló szerencséje legyen velünk!