Süti beállítások

Milyen téli gumit vegyek az autóra?

Milyen téli gumit vegyek az autóra?

Évente két alkalommal cseréljük az autók gumiját, amikor tartósan 7 fok alatt vagy felett van a hőmérő higanyszála, akkor elérkezik az idő, hogy vagy a téli vagy a nyári gumik kerüljenek a járműre. Sokan vannak, akik azonban a téli gumival róják egész évben az utakat, illetve olyanok is, akik pénzspórolás céljából a négyévszakos mellett döntenek. 

Szakemberek szerint, ha nem olyan környéken élünk, ahol óriási a hó, vagy ha esetleg tudjuk a nagy hóban nélkülözni a kocsit, megfelelő lehet a négyévszakos, egyébként nem elég biztonságos, a téli gumi egész évre pedig egyenesen pénzkidobás, hiszen sokkal gyorsabban elkopik nyáron a téli gumi, így hamarabb kell újat vásárolni. Ha túl kopott a téli gumi, akkor érdemes újat vásárolni – de melyik a legjobb téli gumi? A téli gumi jó tulajdonságait járjuk most körbe cikkünkben.

Ilyen a jó téli gumi

Tévedés azt gondolni, hogy a téli guminak csak a havas és a jeges utakon kell jól teljesíteni, hiszen ha belegondolunk, télen is a legtöbb esetben, esős és inkább latyakos utakon használjuk a járművet, kevés olyan alkalom van, amikor valóban hóban kell vezetnünk. Ezért a téli gumikat is több szempont alapján tesztelik, hogy megfeleljen minden téli időjárási körülménynek, így jól kell viselkednie szinte minden körülmény között – kivéve persze a nagyon meleg aszfaltot.

A téli gumi egyik legfontosabb tulajdonsága a tapadás. Télen ugyanis a hideg, száraz, vagy a latyakos utakon is sokkal jobban csúszik az autó, mint nyáron, ezért a tapadásra nagyon ügyelnek a gumik fejlesztésekor. A tapadást a gumi mintázata és az összetétele adja meg. Míg a nyári gumik a hidegben merevvé válnak, úgy a téli gumik – a szilika összetételnek köszönhetően – a hideg időben is egy megfelelő biztonságot tudnak szolgálni, hiszen rugalmasak maradnak. A jó tapadást és kapaszkodást segítik elő a mély barázdák és a sűrű lamellák is, amelyek segítenek a csapadék elvezetésében is, tehát egy megfelelő úttartást biztosítanak.

Azt is érdemes tudni a téli gumikkal kapcsolatban, hogy mekkora fogyasztást idéznek elő a járműben, hiszen az is egy fontos információ, hogy mennyit kell költenünk plusz a kocsira. Egy megfelelő téli gumi képes a kiadásainkon csökkenteni, tehát ha sokat és hosszabb utakra használjuk a járművet, akkor érdemesebb egy komolyabb befektetést választani, jobb minőségű abroncsot vásárolni, amely később, a spórolással téríti vissza árát.

Ezekre figyeljünk gumivásárláskor

Nem elég tudnunk, hogy milyen egy jó gumi, sok más információra is szükség van ahhoz, hogy választ adjuk arra a kérdésre: milyen téli gumit vásároljak. Nem elég csak a választott mintázat jó tulajdonságaira számítani, sok más tény is figyelembe kell venni, hogy az abroncs megfelelő legyen. Személyre szabottan kell abroncsot választani, és amiket figyelembe kell venni a döntés során, azok a következők.

A vezetési stílus nagyban meghatározza, hogy milyen abroncsra, milyen mintázatra van szükségünk, hiszen nem ugyanolyan gumi kell az olyan autóra, ami hetente több száz kilométert tesz meg autópályán, mint arra, amivel csak a gyereket visszük az óvodába és utána elgurulunk a munkahelyre, de még olyanokra is gondolnunk kell, hogy milyen gyorsan vezetünk, hányszor állunk meg, tehát mi jellemzi az autóban töltött perceinket.
A másik, amit figyelembe kell venni, az az autó jellemzői, amely arra vonatkozik, hogy minőségben el kell érnie a guminak az autóét, tehát prémium minőségű autóra csak prémium márkás gumi előnyös, hiszen csak akkor mutathatja meg a jó tulajdonságait autó és gumi is, ugyanakkor felesleges egy régebbi típusú, kisebb járműre nagyon drága gumit vásárolni, mert nem éri meg, nem fogja tudni hozni a teszteken mutatott legjobb eredményeit.

Fontos még a saját elvárás is, hiszen egy gumi alapjában véve nyújthat biztonságot – és ezt kell is –, emellett pedig lehet vele az üzemanyagon spórolni, és olyat is választhatunk, ami nem annyira káros a környezetre – mindez a mi igényeinktől függ.