Süti beállítások

Hol kötelező a téligumi?

Hol kötelező a téligumi?

A téli gumicsere előtt mindenhol azt lehet olvasni, hogy elérkezett az idő, hogy kicseréljük az abroncsokat, hiszen beállt az átlagos 7 fok alatti hőmérséklet stb. Ez egy kissé megtévesztő egyébkén, hiszen Magyarországon nem kötelező téligumit viselni az autónak a nagy hidegben. A cikkek inkább arra ösztönöznek, hogy ettől függetlenül érjük fel ésszel, hogy nem biztonságos a nyári gumi télen, tehát érdemes inkább a cserét beiktatni. Igen, jól gondolja, Magyarországon még nem kötelező a téligumi, bár már rebesgetik, hogy hamarosan be fogják vezetni hazánkban is ezt a törvényt. Nézzük most, hogy ennek mik lehet az előnye, illetve hogy a környező országokban mi a helyzet a kötelező téligumi kapcsán.

Kötelező téligumi

A környező országokban szinte mindenhol kötelező a téligumi, ami azt is jelenti, hogy ha elhagyjuk az országot, akkor nekünk is szükségünk lesz téli gumira. Romániában, Ausztriában, Szlovéniában és Szerbiában is kötelezik az autósokat, hogy a téli időszakban, nagyjából november 1-től téli gumival közlekedjenek. Ez pontosan azt jelenti, hogy ha a meghatározott időszakban nincs téligum, és megállít a rendőr, akkor bizony nem kis összegeket kell fizetni büntetésképpen. Vannak egyébként olyan országok is, ahol nem kötelező a téligumi, de abban az esetben, ha közúti baleset történik, és kiderül, hogy a baleset okozójának nem a megfelelő gumija volt, akkor nagy büntetést szabnak ki.

Miért fontos a téligumi? 

A téligumi több szempont miatt is fontos, de a legnagyobb ok a biztonság nyújtása. A téli gumi mintázata és összetétele teszi lehetővé a biztonságos járművezetést a hideg időszakban. A nyári gumi nem tartalmazza azt a szilika keveréket, amelytől a gumi a fagyos levegőben sem válik merevvé, tehát rugalmas marad, így megmarad a tapadása is. A nyári gumi télen nagyon veszélyes, mert merevvé válik és nagyon könnyen kicsúszik, szinte irányíthatatlanná is válhat a kocsi. A másik nagy különbség a mintázat. A téligumi mintázatát sűrű lamellák és mély barázdák alkotják, amelyek elősegítik a jobb kapaszkodást és könnyebben elvezetik a vizet és más csapadékot. Persze a nyári gumi is általában jól viselkedik a csapadékos időjárásban, de már a hó után maradt latyakot nem képes az autó alól elvezetni.

Mi a helyzet ma Magyarországon gumiügyben?

Hazánkban ma inkább az jellemző, hogy az emberek egész évben télit gumit használnak, mondván ez sokkal kifizetődőbb, mintha cserélnék a gumikat, és így biztonságban is vannak egész évben, hiszen ha a téli gumi jól szolgál télen, akkor nyáron mi baj lehetne vele. Ez egyébként téves gondolat, hiszen az igaz, hogy biztonságos a téli gumi nyáron is – bár van egy pont, ami után a téli pontosan ellenkezően viselkedik, mint ahogy várnánk tőle, és a túl magas aszfalt hőmérséklet miatt elhagyja a földet, és nem nyújt kellő biztonságot. Persze azért még mindig biztonságosabb egész évben a téli gumi, mint a nyári, enyhébb időben pedig megfelelő lehet a négyévszakos.

A téli gumi használata nyáron nem kifizetődő, tévedés azt gondolni, hogy ezzel pénzt spórolhatunk meg. A téliguminak nyáron túl nagy a tapadása, ami azt eredményezi, hogy a gumi sokkal gyorsabban elkopik, mint akkor, amikor abban az időjárásban használják, amelyikre fejlesztették. Másrészt a túl nagy gördülési ellenállás miatt sokkal több energiára is van szüksége az autónak a működéshez, tehát többet fog fogyasztani a jármű, ami miatt több káros anyag is kerül a környezetbe, hangosabb is lesz stb.

A téli gumi tehát nem kötelező Magyarországon, de a környező országokban igen, és a legtöbb európai országban valamilyen alternatív módon kötelezik az embereket a téligumi használatára. Nincs ezzel semmi probléma, hiszen a téligumi előnyösebb télen, a biztonság pedig mindenek felett áll. Ha még nem cserélte le a gumiját, akkor itt az idő.