Süti beállítások

Csak a prémium kategóriás téligumiban bízhatunk meg?

Csak a prémium kategóriás téligumiban bízhatunk meg?

Az, hogy vajon ugyanolyan megbízhatóak-e az olcsóbb téligumik, régóta foglalkoztatta az autótulajdonosokat. Mivel a gumigyártók tesztjei, általában a saját gumikat hozzák ki tesztgyőztesnek, így érdemesebb e kérdéskörben független teszteléseket, márkafüggetlen összehasonlításokat is figyelemmel kísérnünk.

Mindenesetre, egyben biztosak lehetünk: nem csupán a kerék típusa és márkája fogja befolyásolni a balesetmentes közlekedésünket a hideg, havas évszak beköszöntével. A téli időjárás alatt nagy segítség, ha egy jó partnerként minél jobb minőségű, jó teszteredményeket elért téli gumiabroncsot szerelünk fel autónkra és emellett megismerünk, majd elsajátítunk néhány olyan vezetési praktikát is, amit a gyakorlatban akár egy komolyabb balesettől is megvédhet majd bennünket.

Prémium kategóriás kerekek kontra olcsó téligumik

Az ADAC gumitesztje a legismertebb, általánosságban elfogadott, független gumiabroncs teszt, melyet Magyarországon ismerünk. A Németországi autóklub minden ősszel latba veszi a legnépszerűbb gumiabroncsokat, különböző márkák jeles képviselőit és azonos körülmények között, különböző feltételek mellett pontozza azokat. A legkevesebb pontszámot elérő téligumi pedig ki fogja érdemelni, a legjobb téligumi címet.

A 2016-ban is megrendezett nagy teszt, okozott némi meglepetést, hiszen az első 10 helyezett között vegyesen sorakoztak fel a prémium és alsóbb ár kategóriás gumiabroncsok. A teszt rámutatott, hogy a prémium minőségiként árult gumiabroncsok, nem feltétlenül térnek el teljesítményben az azoktól sokkal olcsóbb társaiktól. A legjobb téligumi 2016-ban a GoodYear UltraGrip 9 lett, melyet hajszálnyi különbséggel követett a Michelin Alpni A4. A nagy teszt bronzérmét végül a Nokian WR D4 szerezte meg.

Prémium minőségű téligumik

Az autógumi gyártó cégek elsősorban a hosszabb utakon és gyakrabban igénybe vett gépkocsikhoz javasolják a prémium minőségű téli gumijaikat, de több autógyártó már eleve kiemelt minőségű téli gumiabronccsal kínálja legújabb modelljeit. Manapság azonban már nem csak a luxusautók kiváltsága, hogy egy minőségi téligumival szereljük fel az autónkat, ha beköszönt a hideg évszak. Az olyan prémium márkák mindenki számára ismertek már, mint a Japán tulajdonú Bridgestone vagy a Continental, de a Michelin téligumik is igen népszerűek a piacon. A Dunlop vagy Goodyear is a vezető téligumigyártók között jegyezhetik termékeiket akár csak a Pirelit. A prémium téli gumiabroncsok a legnagyobb biztonságot és teljesítményt ötvözik a hideg aszfaltokon és hű társaink lehetnek a hétköznapi közlekedés során.

Közép és alacsony árkategóriás téli gumiabroncsok

A középkategóriás és alsó ár kategóriás márkák nem feltétlenül teljesítenek alul a prémium kategóriás kerekekhez képest. Egyes gyártók típusai több prémium kategóriás téligumit is megelőznek a független tesztek alapján felállított ranglistában. Magyarországon is egyre népszerűbbek az olyan márkák, mint például a Baruma, a Firestone, az Uniroyal és a hazánkban is gyárral rendelkező Hankook. A sportos autómárkák kedvelői előszeretettel használják a Yokohama téli kerekeit is. A teszteken egyre több alsó és középkategóriás termék éri el a prémium márkák teljesítményeit. Így ha pénztárcánkat sem akarjuk megterhelni a szezonális gumiabroncs cserénél, érdemes a négyévszakos gumik helyett télen is az alsóbb vagy közép ár kategóriás gumikat választani, amelyek a tesztek alapján magasabb biztonságot jelenthetnek a négy keréken közlekedők számára.