Süti beállítások

Az elhasznált téligumiknak még kiskedvencünk is örül

Az elhasznált téligumiknak még kiskedvencünk is örül

Hazánkba éves szinten 40-50 ezer tonna gumiabroncs hulladék keletkezik, melyhez még kb. 80 ezer tonna korábban felhalmozott abroncs vár megsemmisítésre. Sajnos a gumiabroncs semennyire se bomlik le a természetben, ezért energianyerés céljából cementgyárokban égetik el a gumi hulladékot. Sajnos azonban még mindig nagyon gyakori az, hogy kazánba hajítanak egy tönkrement gumiabroncsot, ami aztán a fekete füsttel beborítja a környéket.

Ez a füst azonban komoly egészségügyi károkat is okozhat! Ezért, ha a tönkrement autógumik vannak a tulajdonunkba, gondoljuk át, hogy talán van más módja is, mint az elégetés. Léteznek azonban kreatív ötleteket, amiknek köszönhetően saját kézzel újrahasznosíthatjuk az elhasznált abroncsainkat.

Sziklakert

Ha szeretjük a virágokat, és szeretünk kertészkedni, miért ne hozhatnánk össze egy sziklakertet gumikból? Szükségünk lesz több darab gumira, attól függően, hogy mekkora sziklakertet szeretnénk építeni. A gumikat fessük le időjárást álló, tartós festékkel, melyet hagyjuk száradni legalább egy napig. Több méretű abroncsot is felhasználhatunk, és akkor lesz igazán vidám az összehatás, ha mindet más-más színűre fessük. Némelyik lehet akár csíkos, vagy pöttyös is.

A dekoráció csak a kreativitásunkra van bízva. Száradás után keressük meg a sziklakertünknek megfelelő helyet udvarunkba. Ezután a kívánt virágokat is előkészítjük, illetve a virágföldet is. A sziklakertünk úgy fog felépülni, mint egy piramis. Az legalsó sorba három abroncsot érdemes lefektetni, majd rá kettőt, a tetejére pedig egyet. az abroncsokat ezután töltsük meg földdel és ültessük bele a kívánt virágokat, melyek megszépítik majd az udvarunkat!

Kutya fekhely

Akinek kutyusa van, az tisztában van azzal, milyen árakon mozognak a házikedvenc kiegészítők. Legyen szó most a kutya fekhelyről, amit egy üzletbe több tízezer forintért vásárolhatunk meg. Érdemes ennyit költenünk rá? Mikor lehetséges, hogy kutyusunk nem is fogja elfogadni új ágyikóját. Természetesen a kutya fekhely is pofon egyszerűen elkészíthető csupán egy abroncs segítségével. Ezzel tényleg nem kell nagy kézügyesség és eszközök se.

Az abroncsot fessük le valami kedves színnel, majd míg azt várjuk, hogy megszáradjon, keressünk egy régi, nagy, puha párnát. Ha otthon nem találunk, érdemes meglátogatnunk a legközelebbi használt ruha boltot, ahol lakástextilt is árulnak, hiszen itt párszáz forinttért megtalálhatjuk a tökéletes párnát kutyusunk részére. De akár ismerősöket is körbe kérdezhetünk, hátha van valakinek nem használt, kidobásra ítélt párnája. Ha a párna megvan, és az abroncs is teljesen megszáradt, akkor annyi dolgunk lesz csak, hogy a kerék belsejébe tömködjük a puha párnát.

Ha úgy érezzük, szükség van rá, egy ragasztópisztoly segítségével nyugodtan bele is ragaszthatjuk az abroncsba. Ezekután át is adhatjuk kiskedvencünknek új fekhelyét. Pakoljuk bele kedvenc játékait, hogy minél előbb otthon érezhesse benne magát. Ez a praktikus ötlet, még kutyusos barátainknak ajándékként is jó szerepet nyújthat.