Süti beállítások

Ne maradjon el a téli gumi csere!

Ne maradjon el a téli gumi csere!

A tikkasztó nyári hónapoknak vége, beindult az iskolaszezon és az éves hajtás. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni az olyan teendőkről, melyek ugyan rendszeresen aktuálisak, de valahogy mégis elmegyünk mellettük. Tipikusan ilyen a gépjármű téli időszakra történő felkészítése, amelyre sokan csak az utolsó pillanatokban gondolnak. Megéri azonban időben elvégezni a szükséges teendőket, ezzel sok stressztől és persze balesetveszélyes szituációktól megkímélve magunkat. De mégis mikor kell a téli gumit felrakni? Figyeljük a hőmérő higanyszálát, vagy ennél sokkal fontosabbak az autóhasználati szokásaink? A szakemberek a hét fokos hőmérsékletet tartják vízválasztónak, mely alatt már nem célszerű nyári gumival az utakra gurulni. 

Eltérő anyagösszetétel és felületi kialakítás

Nem véletlen, hogy mindig az évszaknak megfelelő autógumi használata javasolt, hiszen nem csak elnevezésükben, de jellemzőikben is eltérnek egymástól az egyes fajták. A téli gumi magas szilika összetétellel rendelkezik, amelynek köszönhetően a gumi a hideg időben sem válik merevvé, rugalmassága pedig a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. Hasonlóképpen adódnak különbségek a téli és a nyári abroncs között a felületi kialakítás szempontjából is. A jeges, havas, latyakos utakon kiemelt jelentőséggel bírnak a kapaszkodóblokkok és a lamellák. Fontos szerep jut az aquaplaning elleni védelemnek is, melynek köszönhetően elkerülhető a „vízen futás” jelensége. Természetesen nem mehetünk el a profilmélység kérdése mellett sem. Éppen a téli gumi felé támasztott követelmények és a barázdák mélysége miatt esetében már a 4 mm is kritikusnak bizonyul. Amennyiben tehát a garázsban tárolt téli abroncs profilmélysége az őszi ellenőrzéskor efelé tendál, akkor mindenképpen gondoskodni kell egy új szett beszerzéséről.

Mikor kell a téli gumit felrakni?

Ez a leggyakrabban feltett kérdés az autósok részéről. A legtöbben szeretnék minél tovább húzni a nyári abronccsal, hiszen tény, hogy a téli gumi meleg aszfalton sokkal gyorsabban kopik, mint hideg körülmények között. Természetesen nem kell már szeptemberben a cserét elvégezni, de hasznos, ha időben ellenőrizzük a garázsban tárolt gumikat. A helytelen tárolásból, vagy a profilmélység alakulásából adódóan ugyanis könnyen lehet, hogy idén már új szett beszerzése válik aktuálissá. Nem érdemes túl korán felszereltetni a téli gumikat, hiszen annak nem csak azok állapota, de a fogyasztás és a menetzaj is kárát láthatják. Ha viszont a hőmérséklet tartósan is hét fok alá süllyed, akkor már csak téli gumival ajánlott az utakra gurulni. Kivételek persze akadnak. Ha rendszeresen hajnalban indul útnak és késő este tér haza, akkor megéri számolni azzal, hogy ekkortájt bizony már hidegebb az aszfalt, mint napközben. Hasonló a helyzet akkor is, ha hegyvidéki utakon közlekedik, ahol alapból néhány fokkal hűvösebb szokott lenni.

Mire érdemes még figyelni?

A gépjármű télre történő felkészítésekor nem csak az érdemel figyelmet, hogy mikor kell a téli gumit felrakni. A szélvédőmosó-folyadék megválasztása, a jégoldó spray és jégkaparó beszerzése szintén fontosak. Nem árt átnézetni a gépjárművet sem, erre kiváló alkalom a gumicsere. Ha a nyári gumi futófelületén egyenetlen a kopás, annak hátterében a legtöbbször a futómű beállításával kapcsolatos problémák állnak. Ennek ellenőriztetése szintén ajánlott. A biztonságos közlekedés érdekében a vezetői tapasztalaton és a rendszeres szervizelésen túl a megfelelő gumihasználattal is sokat tehetünk. Ne maradjon el idén sem az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere!